Tuesday, September 25, 2012

Есенна фритата и още нещо / Frittata cake

Идеята ми беше да направя дюнер за вечеря, но изцяло се промени, когато отворих хладилника и видях, че там се мъдрят няколко гъби и две червени чушки. Имах и няколко сурови наденички с лук и чедар, които метнах на грила докато фритатата се задушаваше под капак. Спанак добавих за повече фибри и цвят. Мъжът ми държеше на сухия таратор за вечеря, който услужливо дойде като топинг на еклектичната  ни вечеря. Ето резултата:



5-6 гъби
2 червени пиперки
1/2 глава лук
1 картоф
3 яйца
3 с.л. зехтин
сол и черен пипер

Картофите се настъргват на едро. Лука, гъбите, катофите и чушките се задушават със зехтин и малко вода докато омекнат и останат на мазнина. Посоляват се на вкус, поръсват се с черен пипер. Яйцата се разбиват  и добавят в тигана. Объркват се със задушените зеленчуци и всичко се похлупва, за да се стегне на средна температура. Фритатата се обръща веднъж с помоща на широка шпатула.

Спанак, скилидка чесън и два стръка селен лук се задушават с 3 с.л. вода и няколко капки зехтин също до омекване. Наденичките се пекат на скара, след което се нарязват на колелца.



Сухият таратор е направен от кисело мляко, краставица, чесън, копър и сол.
Разбира се, всичко може да се сервира и поотделно, но в последния момент реших да го комбинирам под формата на солена фритата-торта и идеята бе сполучлива, както и комбинацията от вкусове.


3 comments:

  1. Чудесна идея, Светле :)

    ReplyDelete
  2. Ами, Светле,
    моят мъж може само да завижда на твоя за богатата импровизация!;)
    Прекрасна вечеря, няма да я покажа на никого у дома;)
    Лека вечер!

    ReplyDelete
  3. Звучи много интересно Светле!
    Тези наденички мога и така да ги хапна :)

    ReplyDelete