Wednesday, September 12, 2012

Патладжани с доматен сос на баба Станка / Eggplant and tomato-garlic sauce


Това е една от летните манджи на обичната ми баба Станка. Ястие което обожавам и редовно приготвям в края на лятото, защото ми навява мили, сърдечни спомени за моята баба.
Необходими продукти:

2-3 бр патладжан
800 гр добре узрели домати
2-3 скилидки чесън, счукан
връзка магданоз
2-3 с.л. захар
1 с.л. червен пипер
3 с.л. олио (за соса)
сол на вкус
олио и брашно за пържене
натрошено саламурено сирене (опция)

Патладжаните се измиват, почистват им се краищата и се нарязват по дължина на филии с дебелина около 8 мм. Осоляват се и се оставят да се отцедят под наклон, приблизително 40 мин. Не ги беля, защото естетически изглеждат по добре в чинията (и баба не ги белеше), а след като са вече пържени коричката им лесно може да бъде отстранена.
Отупват се в брашно и се пържат в много олио, ако имате фритюрник още по-добре!
Изваждат се и се оставят върху попивателна хартия за кратко, която да попие излишната мазнина (тази технология е от мен, но със сигурност баба би я одобрила!) J

Доматите се попарват за десетина минути с вряла вода, след което се белят много лесно. Можете също така да минете с опакото на ножа през люспата на целия домат, един вид да я натъртите, да го оставите настрани за 3-4 минути, след което също се бели много лесно.
Смелете доматите с блендер или ги рендосайте.
В дълбок тиган или тенджерка за сос сложете 3 с.л. олио, запържете червения пипер и изсипете смлените домати. Оставете да къкри на слаб огън докато сосът се сгъсти. Подправете със захар, за да потушите киселинността на доматите, посолете на вкус. Добавете ситно накълцан магданоз, след като сте дръпнали соса от котлона. Счукайте чесъна и го добавете към соса.

Подредете патладжаните ветрилообразно в дълбока чиния и изсипете соса по средата. По желание гарнирайте с натрожено, бяло, саламурено сирене.
Да ви е сладко!


No comments:

Post a Comment