Tuesday, September 4, 2012

Пухкав и нежен ванилов сладолед!



След първия ми опит с машината за сладолед вече знаех какво ми трябва, за да сътворя пухкав и нежен ванилов сладолед, който освен това има свойството да се точи на конци, акто истинско gelato –италианската думичка за сладолед. Сосът инглезе никога не ми се получава достатъчно гъст, колкото го искам, отнема време и яйца, затова ми хрумна един лесен и бърз начин за направата на този сос, който е съставка на истинския сладолед. Установих също така,че когато наливам сметаната в купата за сладолед, докато бъркалката я разбърква не вкарва достатъчно въздух и кристалите на сладоледа не се разбиват, както искам аз. Ако ви харесват сладоледите в кутия на Нестле, например, ще разберете за какво говоря- пухкави сметанени и нежни-целях точно този ефект! И го постигнах!:)
Тук и сега споделям тайната с вас!

2 порции

175 мл прясно мляко, което следващия път ще заменя с кондензирано прясно мляко
175 мл сметана 35% масленост
3 с.л. пудра захар
ванилия на прах или от шушулка
40 гр. сух крем “Ванилия” на Jell-o, Без варене
щипка канела (опция)

1.Сметаната се разбива с миксер до средна пухкавост, т.е. полутечно състояние, а не на сняг. В последнат минута към сметаната се добавят пудрата захар и ванилията+канелата.
2.Сухата смес за ванилов крем се разбива с млякото докато се разтвори.

Обяснение:Трябва да се получи течен крем, който обикновено се слага в хладилника, за да се сгъсти като опътването на кутийката сочи максимум от 5 минути време за теази цел. Тази процедура не я изпълнявам, в случая, а смесвам все още течния крем с полуразбитата сметана и изсипвам всичко в купата за сладолед.

3. Полуразбитата сметана и течният крем се смесват заедно и изсипват в купата за сладолед. След това се включва машината за да свърши своята работа.


Забележка:Предполагам, че кремът Ванилия на др. Йоткер без варене също ще свърши работа, но не съм го пробвала. Хунавото е, че Jell-o имат множество вкусове, като банан, бял шоколад, батърскоч, шоколад, Орео и нямам търпение да опитам всички от тях!
С радост установих,че тези две предварителни процедури, които извършвам намаляват времето за бъркане на машината почти на половина.

No comments:

Post a Comment