Wednesday, September 12, 2012

Ореховки с Мока-лешник Семифредо, ром и плодове / Moka-semifreddo with walnut cookies


Този десрет вероятно ви напомня за торта Дакуаз или торта Павлова и ако е така, то близко сте до истината. Съчетах вкуса на Нескафе-лешник с нежните ореховки, рецептата за които имам от книжката за десерти на майка.
 Вкусът на есента- ядки лешник и орех- подсилих с канела и ром в пухкаво семифредо*, та нали тази благодатна Есен чука на прага в своята цветно-листна премяна! Плодовете, които предоставиха своята прелест и аромат в това блюдо бях смокини, пъпеш и банан.
Всичко това поднесено с коняк за любителите на една завършена, съвършена вечер.

Леки ореховки

Продукти за 1 доза:
100 гр смлени орехови ядки
150 гр пресята пудра захар
3 белтъка

Белтъците и захарта се разбиват на твърд сняг, след което с еприбавят ореховите ядки. От сместа се сипва на купчинки по 1 с.л. тава с лист хартия за печене. Пекат се в съвсем слаба фурна. Аз ги пекох при 100°С около 40 минути. Изваждат се и се оставят да изстинат, отлепят се от хартията, чак когато са изстинали напълно.

*семифредо- в превод от италиански полузамръзнал

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...