Saturday, September 15, 2012

Ябълков щрудел с грис, орехи и ром (или коняк) / Apple-walnut strudel


Прохладното време в тази лежерна събота ме подтикна да спретна един лесен, ябълков щрудел за горещото си сутрешно кафе. Получи се разкошна закуска. За един закуска, а за друг десерт-моля, почерпете се! J

2-4 порции

2 ябълки “Гала”
40 гр краве масло
6 с.л. захар
50 гр. счукани орехи
3 с.л. пшеничен грис
6 бр. фини листа (кори за баница)
щипка-две канела
щипка млян карамфил
щипка сол

10 мл ром или коняк
30 мл сайдер или газирана вода

пудра захар за поръсване

 Пълнеж:
Ябълките се почистват от сърцевината и се режат на филийки. Задушават се със захарта докато захарта се карамелизира и ябълките поомекнат. Объркват се с част маслото, счуканите орехи, подправките и гриса. Оставете си малко масло за намазване на щрудела.

Пълнежът се разделя на две и всяка част се увива с по три листа от точеното тесто. Двете рула се полагат се в намазана с масло тавичка.
Щруделът се намазва с масло и се залива с микс от коняк (или ром) и сайдер (или газирана вода).
По желание може да се поръси с кристална захар и орехи. Пече се при 180°С около 35-40 минути. Може да се наложи да се покрие с фолио, за да не изгори от горната си страна (моята фурна го изисква).
Още топъл се поръсва с микс от пудра захар и канела (опция). Оставя се да “почине” преди да се нареже.

No comments:

Post a Comment