Tuesday, October 2, 2012

Яхния от бамя / Okra qahnia


Със захладняването на времето ни се приисква да похапнем и нещо, което е къкрило или пекло се дълно време на слаб огън. Нашенските яхнии и печива спокойно се нареждат сред така наречените тук (Северна Америка) “comfort food”. Това са традиционни ястия, които имат носталгичен елемент за даден човек или култура. Яхнията от бамя е едно от тези ястия, които създават у дома уютна атмосфера и топли чувства.


·      700 гр млада бамя, почистена от дръжките
·      1 глава лук
·      2 скилидки чесън
·      2 с.л. млян червен пипер
·      1 морков
·      400 мл консерва от домати или, прясно обелени домати
·      ½ ч.ч. вода
·      30 мл олио
·      сол и черен пипер
·      1 ч.л. Вегета (опция)


Лука, чесъна и моркова се нарязват на ситно и запържват в мазнината до златисто. Слага се бамята, разбърква се запържва се червения пипер. Добавят се доматите и водата и се оставя да къкри докато зеленчукът омекне. Подправя се на вкус.

No comments:

Post a Comment