Със захладняването на времето ни се приисква да похапнем и нещо, което е къкрило или пекло се дълно време на слаб огън. Нашенските яхнии и печива спокойно се нареждат сред така наречените тук (Северна Америка) “comfort food”. Това са традиционни ястия, които имат носталгичен елемент за даден човек или култура. Яхнията от бамя е едно от тези ястия, които създават у дома уютна атмосфера и топли чувства.
· 700 гр млада бамя, почистена от дръжките
· 1 глава лук
· 2 скилидки чесън
· 2 с.л. млян червен пипер
· 1 морков
· 400 мл консерва от домати или, прясно обелени домати
· ½ ч.ч. вода
· 30 мл олио
· сол и черен пипер
· 1 ч.л. Вегета (опция)
Лука, чесъна и моркова се нарязват на ситно и запържват в мазнината до златисто. Слага се бамята, разбърква се запържва се червения пипер. Добавят се доматите и водата и се оставя да къкри докато зеленчукът омекне. Подправя се на вкус.
No comments:
Post a Comment