Friday, October 19, 2012

Спагетена тиква (spaghetti squash) Спагети скуош с пилешки гърди и гъби


Отново настана тиквено време. Американският пазар е отрупан с разнообразни тикви и кратунки, коя от коя по чудна, по- шарена! Всяка от тях носи собствено име и има своето предназначение: pumpkin-обикновена оранжева тиква, чието име е производно от френски и означава “печена на слънце” се ползва за пюрета, пълнежи за пай, както и за декориране по време на Хелоуин. Това е късна, есенна тиква, която се яде по време на пълната си зрялост, за разлика от скуош. Думата squash произлиза от “askutasquash,” Native American дума, означаваща “да се яде зелено”; acorn-има тъмнозелена дебела кора под която се крие фино-сладък вкус и е подходяща за печене и десерти; spaghetti squash-е популярна със своята текстура, която наподобява спагети и се явява идеален заместител на макаронените изделия; carnival-наречена е така заради карнавалната си окраска, като вкусът ѝ наподобява този на сладък картоф, печена с мащерка, краве масло и морска сол идеално се вписва в понятието гарнитура за месно ястияе; butternut e богата на витамин С, сладка е и има привкус на ядки, подходяща е за десерти и печене; delicata-прилича на carnival, но кората и е тънка и също може да се яде, месото ѝ е нежно и бързо се приготвя на пара...


Снощи изпекох една такава спагети скуош (тиква) и я гарнирах с пилешко бяло месо на грил, задушени гъби и Азиаго, комбинацията беше много сполучлива и я препоръчвам на всеки, който може да се сдобие с тази тиква и предпочита да избягва тестени изделия. Самото месо на тиквата сладни съвсем леко.

·      1 тиква от 2кг е достатъчна за 4 порции

Предподготовка: тиквата се продупчва с нож на няколко места, и се пече във фурна 240°С около 40 минути, след което се разрязва по дължина, за да се отстраняват семките ѝ. Влакнестата ѝ структура се обира с помоща на две 2 вилици.

Гарнитура за спагетите:

·      4 бр пилешки гърди, мариновани и изпечени на грил
марината: 2 с.л. песто Дженовезе, 1 с.л. Мадраско къри, сол и черен пипер, 2 с.л. зехтин



·      1 малка глава червен лук
·      2-3 скилидки чесън
·      30 мл зехтин
·      10 гр краве масло
·      200 гр гъби
·      1 ч.л. суха мащерка
·      5-6 листа сладък босилек
·      сол и черен пипер
·      Азиаго за настъргване
·      доматчета (Кампари или Чери) за цвят и свежест (опция)



Лука и чесъна се нарязват на ситно и запърват до златисто в кравето масло и зехтина, след което се добавят гъбите, за да се задушат и те. Пилешките, вече изпечени гърди, се нарязват на хапки и добавят към гъбите и лука, сместа се подправя и с нея се гарнират спагетите. Азиагото може да се замени и с Пармезан.

Препоръчвам за компания на това блюдо: вино Семийон.



8 comments:

  1. Светле, радвам се че обясни различните видове тиква!
    Скуош срещам много често в рецепти, но не съм виждала у нас.
    И тази спагетена тиква е много интересна!
    А пилето съм сигурна, че е станало много вкусно!
    Поздрави и хубаво настроение!

    ReplyDelete
  2. Благодаря, ДАНИ! Хубав, весел уикенд ти пожелавам!

    ReplyDelete
  3. Светле,
    не съм виждала такъв тип тиква тук, може би има, но не знам каква е разликата между този сорт и всички останали на външен вид.
    Звучи доста интересно като комбинация, любопитна съм да пробвам.
    Хубава и успешна нова седмица

    ReplyDelete
  4. Даниела, този блог се посещава и от доста българи, които живеят в чужбина. Рецептата и информацията е за всеки, който търси да опита нещо различно и вкусно:)

    ReplyDelete
  5. Поръчах семена по интернет (в БГ) и вече бера. Много благодаря за рецептата, утре ще пробвам!

    ReplyDelete
  6. Поръчах семена по интернет (в БГ) и вече бера. Много благодаря за рецептата, утре ще пробвам!

    ReplyDelete
  7. Страхотно!Сподели резултатите!?:)

    ReplyDelete
  8. Бистра, любопитна съм към кой сайт си се насочила за търсене на подобни семена!? ДАли имат броколи Романеско >>>http://margatyna.blogspot.ca/2010/10/romanesco-broccoli.html

    ReplyDelete