Wednesday, October 24, 2012

Уикенд сред плодородните долини на Британска Колумбия


Тази разходка се случи ден преди Деня на Благодарността (за Канада –втория понеделник от октомври). Времето отлетя, но снимките останаха, а от местата които не успях да щракна запазих и хубави спомени.
Бяха ми попаднали под ръка брошури с информация относно локалните частни производители на вина, мед, зеленчукови, плодови и млекарски ферми и др. и това ме подтикна да спретнем семейно една полезна разходка из околията: Langley, Abbotsford, and Chilliwack. Денят беше слънчев, а въздухът –балсам за сетивата.
Отбихме се първо в зеленчукова ферма, за да купим няколко килограма локален чесън, който се продава само през септември и октомври и странно защо носи наименованието “руски чесън”, скилидките му са огромни, а люспите му имат лилавеещ оттенък, липсват строгите лютивина и аромат. Килограм червени пиперки и пакет с ябълки, брани от градината на фермата допълниха първата ни за деня покупка. Няколко ферми в околността предлагат клиентите сами да си берат плодове: ягоди, боровинки, малини, ябълки, тикви също така цветя или билки и зелени подправки.
 Следващата дестинация беше винарна, където се надявахме да закупим грозде за вино. Това се оказа непопулярна практика, тъй като специализирани магазини-винарни продават готов гроздов сок и шира и правят вина според желанието на клиента. Няколко години поред ние също ползвахме услугита на една такава частна винарна, просто тази година решихме да правим вино у дома.
 Постояхме около петнайсетина минути в салона за вино, бъбрейки с домакинята, дегустирахме няколо различни вина, нищо че денят все още не беше преполовил и си тръгнахме с бутилка Мерло Фош и усмивка на уста.
Запътихме се към следващата цел-ферма за производството на органик мед. Мястото, (Campbell's Gold Honey Farm) се оказа китно, спокойно и затрогващо с есенната си декорация:


 Уверихме се в качеството на меда, вкусвайки от предложените бурканчета и разбрахме, че домакините правят и предлагат на пазара всякакви продукти от мед и пчелен восък: свещи, козметика и бутикови вина.







Дегустирах с наслада мед от цвят на елда и цвят на къпини; мед с аромат на джинджифил и канела; истинска медовина (вино от мед); меломел-комбинация от медовина и плодове-в случая черен касис; и метиглин-комбинация от медовина, билки и естествени подправки. Днес, четейки имейла си с радост открих, че са пуснали своя нов продукт за сезона -метиглин с цвят от бъз!


В хартиените пликове се крият буркан с мед от горски цветя и бутилка медовина.
На същото място се организират сезонни арт-мероприятия-каква чудесна идея!

Съвсем случайно, лакатушейки сред пасторалния пейзаж попаднахме на ферма за свободно отглеждани пилета и пуйки, в чието месо няма антибиотици. Повече информация за методите и стандарта за отглеждане на пилета в Канада можете да почерпите от ТУК . Традиционната пуйка за празничната трапеза бе осигурена, както и едно вкусно пиле, което напълних с ориз и дреболии и изпекоха във фурната с картофи през седмицата.
Следваща спирка-частен развъдник за пъстърва, доколкото знам в България същия вид се нарича “балканка”, но тук и казваме rainbow trout. Мястото беше релаксиращо, вълшебно! Стотици слънчеви зайчета, водни отблясъци от есенното ниско слънце, се прескачаха и търкаляха в меките, дълги клони на плачещите върби разположени около водата. 

 Беше ни връчена по една пръчка с корда и кукичка тройка, както и стръв. Риболовен билет не бе нужен. Уловът се заплaти според дължината на извадената риба. След петнайсетина минути вечерята ни беше осигурена.

Насочихме се към къщи, доволни от добре прекарания ден сред природата, като пропуснахме последното набелязано място от картата-друга частна ферма, която има отворено поле с тикви за своите клиенти и царевичен лабиринт за малчуганите.
Благодарни сме на плодородната земя и работливите фермери за усилния им труд и сърдечното им гостоприемство!

_____________________________


Мъхче, знам че ти и семейството ти обичате да предприемате излети сред природата и винаги съм се наслаждавала на споделените  такива от теб. Няма нищо за завиждане в интерес на истината, в България разстоянията са малки, има множество местенца, които са уникални с хилядолетната история и природните си забележителности. Израстнах в България, също пътувах много из страната-обикнах я и ми липсва-МНОГО! Тук е различно и все още чуждо, макар да минаха 10 години. Мисля,че винаги ще остане чуждо за сърцето ми. Онова, което искам да покажа е пример за това КАК българският фермер може да превърне  труда си в печеливш бизнес. Фермерството в България е забутано в "девета глуха". Винарството-изначална тардиция по нашите земи не е популярно по света за съжаление! Дребни жестове, като безплатна дегустация на вино или мед, стаичка за гости, където може да се почерпят гостите и предложи от производтсвото (стоката) не е нещо кай зане какво!? В Плевенска изба ни искаха 60 лв за дегустация !? Това е нагло и нелепо!

Май ще сложа отговорът ми до теб като послепис под статията, защото заслучава повече читатели!:)
 

4 comments:

  1. Светланка, искрено "завиждам" за това удоволствие да пазариш от частни ферми!
    А да си хванеш прясна рибка си е тръпка!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ReplyDelete
  2. Благодаря за пожеланието и прегръдката, Дани! Хубава седмица и спокойни дни!

    ReplyDelete
  3. Ето за такива възможности ти завиждам, Светле и аз!!!
    Мед и вино от мед, направо звучи като мелодия...
    Иначе на този етап се сдобивам само с пасищно пиле. Освен аз да развия нещо тук като ферма;))))))

    ReplyDelete
  4. Мъхче, знам че ти и семейството ти обичате да предприемате излети сред природата и винаги съм се наслаждавала на споделените такива от теб. Няма нищо за завиждане в интерес на истината, в България разстоянията са малки, има множество местенца, които са уникални с хилядолетна история и природните си забележителности. Израстнах в България, също пътувах много из страната-обикнах я и ми липсва-МНОГО! Тук е различно и все още чуждо, макар да минаха 10 години. Мисля,че винаги ще остане чуждо за сърцето ми. Онова, което искам да покажа е пример за това КАК българският фермер може да превърне труда си в печеливш бизнес. Фермерството в България е забутано в "девета глуха". Винарството-изначална тардиция по нашите земи не е популярно по света за съжаление! Дребни жестове, като безплатна дегустация на вино или мед, стачика за гости, където може да с епочерпи и предложи от производтсвото (стоката) не е нещо кай зане какво!? В Плевенска изба ни искаха 60 лв за дегустация !? Това е нагло и нелепо! маЙ ще сложа отговорът ми до теб като послепис под статията, защото заслучава повече читатели!:) Прегръдки!

    ReplyDelete