Tuesday, October 2, 2012

Яхния с ярешко месо и картофи/ Goat meat and potatoes qhnia


·      800 гр ярешко месо, плешка или врат, нарязано на дребно
·      600 гр картофи
·      1 морков
·      стрък целина
·      2-3 скилидки чесън
·      2 домата
·      2 глави лук
·      2 с.л. доматено пюре
·      2 с.л. млян, червен пипер
·      20 мл червено вино
·      30 мл олио
·      връзка девисил (lovage)
·      връзка магданоз
·      няколко стръка пресен, зелен чесън
·      1 сухо, люто чушле (опция)
·      сол и черен пипер на вкус
·      вода, долива се колкото да покрие продуктите в тенджерата



Месото се осолява и задушава с лука, чесъна, моркова и целината, в олио докато промени цвета си и остане на мазнина. След това се добавя червения пипер, за да се запържи. “Гаси се” с нарязаните на дребно домати. Добавят се нарязаните на едро картофи и доматено пюре. Доливат се червено вино и вода, така че продуктите да са покрити с течност. Подправя се. Всичко се вари в тенджера под налягане за 30 минути, след което се оставя да къкри за още десетина или се оставя да къкри на слаб огън на-малко за час и половина, като се разбърква периодично. Когато месото омекне и картофите се разкашкат, (от което яхнията се сгъстява), към яхнията се добавят зелените подправки, след което се отстранява от огъня и се сервира гореща с люти, мариновани чушлета, домашно правен хляб и червено вино. Да ви е сладко!

Преди няколко минути улових с новата си камера изгрева на слънцето, което създаде оптически ефект- двойна планинска сянка. Нарекох снимката:  "Люлката на Слънцето" (Sun's cradle). Споделям удоволствието си от тази гледка с вас!

mountain shadows

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...