Saturday, October 13, 2012

Американската закуска плюс подарък


Поради захладняването навън и есенните мъгли у мен се породи желанието за топла и обилна закуска, аромат на пържени яйца, бекон и панкейкс с мед или топла овесена каша и не случайно точно тези закуски изникват в съзнанието ми, а не българската баничка, попара или мекица. От години живея на този континент, работя в частен, семеен ресторант, чийто оборот “набъбва” предимно от закусващите ни клиенти. Обилната закуска е традиция за американското семейство, превърнала се в ритуал, от който вериги за бързо хранене трупат милиарди долари. Все пак не мога да разбера едно, защо тези хора не приготвят сами закуската си, а се юрват към ресторантите, не е чак толкова сложно да опържиш две яйца, нали!?:) Може би отговорът не се състои в това, че културата на хранене и домакинстване тук е различна: малко са жените, които умеят да “завъртят” кухненската работа, защото това не се насърчава от семейството, от социалното обкръжение!? Може би, истината се крие във факта, че една обичайна американска закуска, “в която има всичко” изисква време и старание. Преценете сами! Ето какво включва:

·       хашбраунс или канабекс (настъргани или нарязани на дребно картофи, които обикновено са бланширани и след това запечени с мазнина върху гореща плоча, тиган);
·      панкейкс- дебели палачинки, в чието тесто обикновено има захар и набухватели;
·      сурово-пушен бекон, който се препича върху гореща плоча, тиган, наденички и/или шунка;
·      яйца, които се сервират според желанието на консуматора, и степента на готовност: бъркани, забулени, пържени и т.н.;
·      препечен хляб с масло, който може да се намаже с конфитюр по желание или фъстъчено масло;
·      пресни плодове;

Пориджът става много по-лесно и бързо. Това е обикновена овесена каша с мляко или вода, еквивалент на който е мляко с грис. Известни са и други подобни топли каши по света: Китай-Конджи (оризова), Мексико-Атоле (царевична), Балканите-Качамак (царевична) и т.н.
Към кашата могат да се добавят по желание масло, ядки, плодове, подправки, подсладители (мед, захар, меласа, сироп от агаве, плодови сладка, кленов сироп).
В моятя купичка сложих:

100 гр пресовани овесени ядки
180 мл прясно мляко
1 с.л. мед
щипка канела
1 с.л. счукани орехи
1 с.л. фино нарязани бадеми (препечени на сух тиган)
плод круша


Млякото и овесените ядки се сваряват и разбъркват докато кашата се сгъсти и овесът омекне (3-4 мин). Подслажда се, подправя се на вкус.

Виж също така как с еправи холандски сос за яй яйца "Бенедикт" . 

Подарък: днес това е разказът на О.Хенри “Палачинки по Пимиентски”. 





No comments:

Post a Comment