Friday, September 16, 2011

Нефритеният заек, който прави сладкиши на луната (Mooncake festival)


 Toзи месец се навърши година от създаването на този блог.
 Съвсем случайно наскоро попаднах на няколко легенди относно лунния заек и жената, която живее на луната Чанг Ер, а от там и на лунните сладкиши. Всичко това свързано с времето, когато формирах блога си. Реших,че е щастливо съвпадение-поличба и добър повод на разкажа малко повече от наученото.

Лунният празник е популярен в Китай, където се чества всяка година на 15-тия ден от 8-мия месец по китайския каледнадар, когато луната свети най-ярко в цялата си прелест или по-точно, по времето, когато се пада есенното равноденствие. По григорианския календар датата е различна-22 или 23 септември.

По време на този празник, на улиците са наредени много щандове, продават се лунни сладкиши, които са направени специално за този ден, както и традиционните хартиени фенери, украшения и други сувенири.
Ако месец юни е популярен за сватби на запад, то в Китай средата на есента е благословено време за подобни начинания.

Твърди се,че през 13 век лунните сладкиши са изиграли важна роля в Китайската история. В тях укривали планове за бунт, които прекарвали незабелязано през пунктовете на монголците-окупатори.

Тези сладкиши са красиво оформени със специални дървени, квадратни форми, които се правят по поръчка със символите на различни пекарници, имат разнообразен пълнеж- лотосова паста или паста от черни или червени бобови зърна, китайски фурми (джинджифика), ядки и солен жълтък, който символизира луната. Сервират се с чай. Понякога в лунните сладкиши се слагат 4 пътпъдъчи жълтъка, които символизират 4-те фази на Луната и се разрязват по диагонал. Тестото обикновено е тип маслено, като съставките и рецептите могат да варират в зависимост от провинцията, в която са направени.


Има  множество легенди за Чанг Ер, която полетяла към луната и Нефритения заек, свързани с този празник, затова човек може да избере онази, която му харесва най-многоJ Ето и една от тях:

Di Jun-Богът на източното море и жена му Xi He живели далеч на Изток. Xi He била майка на 10-те слънца, които се къпели в едно огромно езеро и сушели след това върху едно огромно черничево дърво (виж Fu Sang!). Всяка сутрин майката изпращала по едно слънце, за да обикаля земята и да дарява радост, но един ден на слънцата им доскучало и решили да излязат и поиграят заедно. Изпепелили разстителността, пресушили реките, животните започнали да измират. Di Jun повикал слънцата, но те не се отзовали обратно, тогава Di Jun повикал най-добрия си стрелец Hou Yi и му заповядал да погуби слънцата. Hou Yi изпълнил заповедта, но се смилил и пощадил едно от слънцата, за да има все пак кой да топли земята. В отплата Xi He-майката на слънцата му дала две хапчета за безсмъртие (за него и за красивата му жена Chang Er), направени от Нефритения заек. Казала му, че трябва да постят и бъдат духовно смирени в продлължение на година, за да може хапчетата да имат ефект. Прибрал се Hou Yi у дома и съобщил на жена си добрата новина, обаче подъл слуга на име Feng Meng ги подслушал и решил да отмъкне хапчетата за себе си и убие Hou Yi. Промъкнал се една вечер тайно в одаята на семейството и погубил Hou Yi. В тоз час Chang Er погълнала хапчетата, за да не попаднат в ръцете на злодея. От двете дози, които взела станала безсмъртна, но и лека като перце и полетяла високо, и още по-високо към рая, където бил нейният възлюбен, но стигнала единствено до луната. От тогава тази красавица тъгува за своя любим на Луната, а китайците които помнят легендите палят ароматни пръчици в нейна почит и даряват храна. Също казват,че ако се вгледате в луната в края на месец септември ще видите Нефритеният заек (Лунният заек), който прави сладкиши.

Има и още една красива легенда за Нефритения заек:
В тази легенда три феи се превръщат в милостив стар мъж и просят храна от лисица, магаре и заек. Лисицата и магарето имали храна, която да дадат на старият мъж, но заекът нямал. Затова той скочил в пламтящия наблизо огън и предложил собственото си месо за храна. Феите били трогнати от жертвоприношението и доброжелателството
 и затова му позволили да живее в лунния дворец, както и да се нарича Нефритения заек”.




3 comments:

  1. Светланка,
    интересно ми беше да прочета историите!
    А и хубаво време си избрала за начало на блога!
    Още много чудесни публикации и увлекателни истории!
    Сърдечни поздрави и хубав ден!

    ReplyDelete
  2. Благодаря, Дани! Писането тук е удоволствие за мен, надявам се и за редовните читатели!:))))

    ReplyDelete
  3. Светле, честит ти рожден ден на блогчето ти!
    Пак изключително интересен пост, написан увлекателно.
    Желая ти още много постове, вкусни рецепти и още много редовни читатели!
    Сърдечни поздрави!:-)))

    ReplyDelete