Thursday, September 8, 2011

Рождество на Пресвета Богородица


Рождество на Пресвета Богородица, също Рождество Богородично, Малка Богородица или Рожен е църковен празник посветен на рождението на Богородица. В календара на Българска православна църква празника се отбелязва всяка година на 8 септември.

Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа. Малка Богородица е един най-предпочитаните празници, на който се провеждат ежегодни събори из цяла България и Република Македония. Редица църкви и манастири празнуват патронен празник именно на този ден. Според обичаите стопанката на дома приговя празнична пита. Тя не трябва да шие и тъче, за да не се разболеят децата в дома.


Преди година, на днешната дата оперираха майка  от рак на гърдата. Благодарна съм на Богородицата, че я пази и закриля!
 И понеже майка носи името Мария-Мамо, честит празник, обичам те! Обещавам да омесим питката заедно, при това съвсем скоро и се надявам резултатите от днешните тестове да се окажат добри!





Това е образ от Пачаевската Богородица, икона за която се твърди, че е една от множеството миротворни икони на Богородицата и в чест на която на 8-ми септември се води специална служба. Оригиналът на иконата е обкован със злато и инкрустиран със скъпоценни камъни.

No comments:

Post a Comment