1 кг брашно
500 гр. кисело мляко
3 яйца
1 с. л. сол
1 с. л. захар
20 г мая
125 гр. краве масло
Пригответе гъста кашичка от мая, захар, брашно вода (40мл), оставете да бухне.
Пресейте брашното, направете кладенче, сложете яйцата, бухналата мая (закваската), киселото мляко и солта.
Смесете всичко до получаване на меко тесто.
Оставете 10-15 мин да почине.
Разделете на 3 равни топки и всяка топка разточете на кора с диаметър 40 см. (и повече).
Първата кора намажете обилно с масло, поставете втората кора и нея намажете, после третата.
Получената обща, трипластова кора намажете отново с масло и навийте на руло. Хванете с две ръце, теглете и осуквайте (не е задължително, но според това, колко парчета искате да подредите в тавата и как да формирате питката, преценете колко дълго руло ще ви трябва). Нарежете напречно рулото на около 7-8 см, подредете ги изправени и/или полегнали в тава, намазана с краве масло.
Поставете парченце масло на всяко парче. Поставете тавата в студена фурна и включете фурната на най-ниските градуси до бухване на тестото и напълване на тавичката. Намажете с жълтък, разбит с вода (1:1) и печете при 200°С. Когато печете питката, за да не изгори отгоре, можете да я покриете с мокър вестник.
Готовата пита поръсете с вода и завийте в кърпа.
Светланка,
ReplyDeleteпитата е чудесна :)
Апетитна, ухаеща на масло!
И аз правя почти подобна /твоята е с повечко масло/ и слагам понякога късметите за Нова година!
Прегръдки и хубава седмица!
Светле, здравей! След двуседмична ваканция отново съм сред блогърската фамилия и естествено, веднага те навестявам.:-))) Останаха ми очите в тази твоя питка! Невероятна красива е! Майсторка си ти! Поздравления!
ReplyDeleteСърдечни поздрави и хубава ваканция на теб!
Няма нищо по-голямо от хляба!Браво Светле!Голяма красота!
ReplyDeleteПрегръдки!
Светле,питката е великолепна!Представям си как ухае на масло,ммммммм...любимо!
ReplyDeleteХубави и слънчеви дни пожелавам!
Благодаря, Дани, Мони, Елексир за добрите думи! Относно маслото в питката бях малко разочарована, не случих на познато масло в България и се оказа, че "кравето масло", което ползвах било 30% растително:( Питката беше вкусна, но и кравето масло трябва а де истинско масло, това отбелязвам за онези, които ще прявят питката.
ReplyDeleteMila Svetlana,
ReplyDeletetazi pitka izglezda strahotna. Mnogo iskam da ia napravia, no iskah da te popitam otnosno kiseloto mliako. Ne ziveia v Bulgaria i ne sum sigurna kolko grama e edna kofichka, za 250 grama li stava duma?? Blagodaria ti
Здравей, Милке! Извинявам се,че отговарям със закъснение на въпроса ти, но едва днес отварям блога си след дълга ваканция! Благодаря ти, че обърна внимание на този въпрос! Вярно е,че в България постоянно намаляват грамажа на киселото мляко и кофичките сега са твърде малки. Рецептата е стара, става дума за 500 гр. Толкова събираха старите стъклени бурканчета с кисело мляко. Аз слагам две пълни чаени чаши или приблизително 3/4 от една канадска кофичка (живея в Канада) кисело мляко, която е 750гр. Ще поправя, уточня в рецептата още сега. Всичко добро!:)
ReplyDeleteBlagodaria ti Svetlana! Tazi sedmica zapretvam rukavite! Priaten den i vsichko nai-dobro!
ReplyDelete