Sunday, September 4, 2011

Нейно превъзходителство-Тиквата- приказното изкушение


Понеже вчера бях погълната от приказки и надничайки в детството си отново изпитах удоволствие и уют от силата на историите, днес ще споделя нещо: Множество приказки носят усещане за вкус и аромат, който помня и  до днес, например вкусната питка в кошничката на Червената шапчица или ароматните кюфтенца на Джуджето Дългоноско (Вилхем Хауф). Описанието на наредената трапеза от приказката за Видини кули, която публикувах по-долу винаги ми образува слюноотделяне,.... а какво ще кажете за захарната къщичка в Хензел и Гретел или пирожките в кошницата на Маша (Маша и Мечокът)(?). Гоздбата на Мама Мецана, която се нуждаела от мерудии (Трите мечета) разнася парите си над моето съзнание веднага щом отворя тази книжка... Сега обаче ще обърна по-специално внимание на тиквата, дори и като каляска в приказката за Пепеляшка се опитвах да си представя едно време колко ли тиквеник може да направи баба от ей такава тиква-каляска!? J  Не, няма да подмина разказът “Печена тиква” на Елин Пелин. J Дори съм отделила ето това  Ето Това място, за да може който иска да го прочете отново.
От тиква могат да се приготвят изключително много ястия деликатеси: печена с мед и орехи, на рачел с мляко яйца и сирене дори; варена- супи, каши, пюрета, кремове, хляб, лютеница, пай; пълнена с телешки или заешки кебап; като гарнитура вместо картофи и т.н. Семената и цветовете ѝ са също ядливи и полезни. На всичкото отгоре тиквата ни предлага себе си във всевъзможни форми и размери, освен за храна тя ни дарява и забавления.
Любопитен факт е регатата с тикви в Нова Скоуша (Канада), която се осъществява всека година през месец октомври. http://www.youtube.com/watch?v=gt2brKnnbwQ&feature=related
Също така всички знаем, че от тикви се правят и тиквени фенери по времето на Хелоуин, което отново създава празнично настроение.

Не на последно място по важност тиквата е полезна и за здравето. Местни индиански племена са използвали олиото от тиквени семки за лечение на рани и изгаряния, семената на тиквата са полезни също при бъбречни проблеми и такива на уринарния тракт, простатит, подобрява кожния тургор. Вярва се, че чай от долната страна на стъбло от тиква е полезен по времена менструаления цикъл. Един познат иранец ми каза преди време, че топлата варена тиква с мед се ползва в Иран за успокояване на кашлица.
Тиквата е богата на антиоксиданти, бетакаротин, цинк, фибри.

Една идея за малки тиквички: Тиквичките се пекат с бульон във фурната, за да се образуват карамелизирани купички и се пълнят с кебап или зеленчуци.


Крем супа от тиква (много популярна у дома през есента)

Продукти: тиква, лук, картоф, морков, краве масло,няколко шайби джинджър, зеленчуков бульон, млян черен пипер, млян кориандър, фино мляно индийско орехче, готварска сметана, сол.
Зеленчуците се задушават в мазнината. Долива им се вода, за да се сварят, подправят се, пасират се. Супата се легира се със сметана.
Хляб с тиква  и тиквени семки

Аз ползвам рецептата си за ФОКАЧА, като намалявам малко количеството брашно и слагам пасирана, варена тиква. Поръсвам хляба с тиквени семки.
От този тиквен хляб могат да се направят и тиквени крутони за супата:
Хлябът се реже на кубчета, които се поливат с  разтопена краве масло, поръсват се със сол, кориандър, индийско орехче, млян ч. пипер и се запичат до порозовяване и хрупкавост.
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...