Sunday, September 18, 2011

На пазар в Барселона-Барът на Пиночо (Пинокио) / Barcelona Pinocchio bar

Здравейте отново, мили приятели! Липсваше ми писането в блога, но по добро стечение на обстоятелствата днес имам възможност да сторя това.
Очарована съм от храната в Барселона! Оказа се,че в този град има изобилие от морски продукти, ароматни вина и разнообразни, сочни и сладки плодове, а хората знаят как да се наслаждават на живота. Какво ме впечатли в този град освен храната? –Уникалните фасади на сградите, изящните орнаменти от ковано желязо и красивите, старинни порти. Също така гостоприемството на каталунците. Имах щастието да попадна на места, посочени ни от жител на Барселона, където времето в компания и вкусна храна тече сякаш в друго измерение- проточено и лежерно. Разбира се, архитектурните и  историческите забележителности също не бяха пропуснати, както и посещението на един от плажовете на града. Понеже блогът ми е кулинарно насочен ще обърна конкретно внимание на каталунската кухня. Средиземноморският ѝ характер е силно изразен,  и като типични за областа ястия се оказаха паелята с морски дарове; бейби каламарчета с боб; каламари със сос от карамелизиран лук; нахут с кедрови ядки, чесън  и подправки; спанак със стафиди, тапас; лангусти и риби на плоча; крем Каталаня (каталунски крем); буелос с каталунски крем (пържено тесто с пълнеж) и разбира се печени филийки хляб, полети със зехтин и домати (Pa amb tomàquet). В следващите месеци ще напиша няколко рецепти за каталунски ястия и десерти, които ме вдъхновиха, а сега и част от снимки правени на пазар в Барселона, до който се стига лесно по улица Ла Рамбла  (La Rambla). Чудесно местенце, където можете да опитате местни лакомства е барът на Пинокио, който се намира на входа на този пазар. Препоръчвам го от сърце, наливната бира също !;) Ще ви настани и обслужи лично “Пиночо”,  горд собственик на заведението при който работят момчета от фамилията му.

 Pinotxo Bar

Address : La Rambla, 91
Zip code : 08001
City :
Barcelona
- Spain
Area : Ciutat Vella
Opening hours :
Monday to Saturday
Prices : From 3 to 1
5

Phone : +34 93 317 17 31
Metro/Bus : Ramblas



Щанд за колбаси, където се продава и прочутия испански хамон (солен свински бут). Любопитното е, че свинете от които се прави са спицифична порода, черни на цвят и се отглеждат със специална диета, която включва жълъди. Най-финият хамон се нарича jamón ibérico de bellota, или Jamón Iberico de Montanera, местото му отлежава 36 месеца, а свинете се отглеждат в дъбови гори близо до границата с Португалия.


Изобилие от плодове и зеленчуци


бонбони


захаросани плодове

щанд от секцията с риба и морски дарове


мариновани маслини и аншоа


А, ето го и самият Пиночо!


Мерлуза на плоча


Нахут с подправки и кедрови ядки, стафиди


Бейби каламарчета с боб и балсамико


лангуста на плоча

панирани агнешки ребърца...за нещастие заешките ребърца със сос, които исках да опитам свършиха точно преди нас



телешко месо на плоча


ароматно еспресо

Обърнете внимание на работното време на този бар! Отваря сутрин в 6ч. и работи до 4РМ.  Продуктите са винаги пресни, уловът на деня!

До скоро, приятели! :)



5 comments:

  1. Светланка,
    показваш ни такива вкуснотии :)
    А Барселона няма начин да не те впечатли!
    Обичам да се разхождам из непознати градове и да усещам атмосферата, да се наслаждавам на цветове, орнаменти и присъствието на хората!
    Радвам се, че се върна и ще чакам продължение!
    Сърдечни поздрави и хубава седмица!

    ReplyDelete
  2. Светле,много интересен репортаж от Барселона си направила!
    Забавлявайте се и да си прекарате страхотно!
    Сърдечен поздрав!

    ReplyDelete
  3. Здравейте, Дани и Елексир! Все още сме на път. Минахме през Барселона, но имам още няколко теми за показване от там. От седмица и няколко дена сме в България. Бяхме в Плевен, София, Велинград, Пещера, Пловдив, но темпото е трудно за синхрон с писане в блог. Предвидливо бях сложила в папка "драфт" темата за рожденния ден на блога си, за да мога да я публикувам този месец. Благодаря ви, че наминавате и до нови срещи!

    ReplyDelete
  4. Светле, ние също си попътувахме доста, навъртяхме много км, видяхме толкова красиви неща и натрупахме изключително много впечатления.:-)))
    Постът ти е отново е изключително интересен, обичам да те чета и да се радвам на снимките ти!
    Не съм била в Барселона, но си личи от всичко, че сте се забавлявали много!
    Продължавайте в същия дух!!
    Поздрави!

    ReplyDelete
  5. Мястото наистина беше интригуващо, както в момента е остров Тасос. Силно се надявам да съумея да запечатам впечатленията си от тези пътешествия и да ги предам тук в последствие!

    ReplyDelete