Saturday, September 3, 2011

Лесна (печена) лютеница


Сред забързаното ни ежедневие и липсата на достатъчно пространство за открити огньове един бърз поглед върху лесна и удобна технология за направата на лютеница няма да е излишен. Превърнете правенето на лютеница в забава  за семейството!
Трябват ви следните продукти: печени червени чушки, печен патладжан, домати, доматено пюре, варени моркови (и/или варена тиква), връзка магданоз, кимион, черен пипер, сол, оцет, захар, олио. Съотношението на зеленчуците  и останалите продукти е според вкуса Ви. Аз например използвам барбекюто на терасата, за да изпека патладжаните и чушките, докато спокойно си отпивам от питието. След като се задушат и поизстинат ги обелвам, почиствам чушките от семките (това е най-трудоемкото и отнемащо време действие, но винаги можете да помолите някой друг от семейството да го свърши;).  Сварявам морковите и ползвам белени домати*, както и доматено пюре, което вече е редуцирано и концентрирано. Смилам зеленчуците в кухненския блендер, което ми отнема не повече от 5 минути. Слагам продуктите в една тава с дълбоки стени, подправям на вкус и пека във фурната, като отвреме на време разбърквам. Ако сместа е прекалено гъста, което обикновено се случва добавям чаша вода. Разбира се, термичната обработка може да се извърши и на котлон. Хубаво е да поври 30 минути, след което лютеницата се насипва гореща в бурканчета. Бурканчетата се затварят с капачки и се обръщат наопаки, за да изстинат и херметизират. Ако не желаете да добавяте вода, просто увеличете количеството на доматите.
*
за да обелите доматите по-лесно попарете ги с вряла вода и ги оставете във врялата вода под похлупак за десетина минути, за да се задушат.

Приблизителни количества за тавата, която аз ползвах: 4 кг червени пиперки, 3 големи патладжана, 6-7 моркова, 450 гр доматено пюре, 1 кг домати, 1 ½ ч.ч. вода, 100 мл олио, сол и захар на вкус, 4 с.л. оцет, кимион на вкус, магданоз.


-можете да добавите към лютеницата запържен праз лук, и/ или 2-3 запържени скилидки чесън, люти чушки, червен пипер, чубрица


2 comments:

  1. Ех,че вкусно!Колко му е нужно на човек да е щастлив? Малко лютеничка филия прясно изпечен хляб и едно парче сирене.
    Приятна вечер!

    ReplyDelete
  2. Хей, Жани! Особено аромата на печени пиперки, един такъв-на есен! Радост и усмивки ти пожелавам!

    ReplyDelete