Sunday, June 8, 2014

Сладко от Ягоди с Джинджифил и Черен пипер / Homemade Strawberries, Ginger, and Black Pepper Jam


 

 

Пазарът е отрупан с толкова много свежи плодове, които даряват радост! Бурканчетата  с плодово сладко запечатват аромата на сезона за зимните дни, но моите бурканчета със сладко тази година ще бъдат част от една колекция, която ще е малко по-различна от обикновено, пикантна и наситена с повече аромати. Сладкото може да бъде и още нещо, освен десерт. Не случайно американците хапват традиционната печена пуйка за деня на Благодарността със сладко от кренбърис, а печеното агнешко с ментово желе. Така наречените “Fancy Jams” могат да бъдат сервирани с меса и сирена, като закуска или малка почерпка върху солен кракер.  Представям Ви новата си рубрика: „Необикновени сладка”, но първо искам да упомена, че думичката „необикновени” в случая не очертава спицифични граници. Например смокиновото сладко или желето от дюли, както бялото сладко или релиша са познати и обичайни за един географски регион, то за друг те могат да се окажат наистина необикновени. Основни рецепти за плодови сладка могат да се намерят лесно във всяка книга за консервиране, интернет или наследената тетрадка с рецепти, по скоро в моя блог ще откривате идеи за това какви вкусове могат да се съчетават успешно и при добро желание всяка домакиня би могла да добави към своята зимнина  и бурканче или две Необикновено сладко. В малък грамаж, със симпатична декорация тези сладка могат да се превърнат и в чудесен подарък по празничен повод.

Днес правих сладко от ягоди и докато сладкото беше все още вряло напълних три бурканчета, запечатах ги и ги обърнах, за да се вакуумират, но към останалото количество сладко от ягоди добавих настърган джинджифил и прясно млян черен пипер, оставих го на котлона още няколко минути и го насипах в още 3 бурканчета чак след това.

Сега имам обикновено сладко от ягоди и необикновено вкусно сладко от ягоди с джинджифил и черен пипер! Това сладко не е първото необикновено сладко в този блог. Вижте как се прави Сладко от Бекон !

2 comments:

  1. Тази година ще се възползвам и от твоето предложение за ягодово сладко,Светле!

    ReplyDelete
  2. Опитай, дори и едно бурканче само да направиш пак ще си доволна от резултата, сигурна съм! Поздрави!

    ReplyDelete