Monday, June 9, 2014

Сладко от Кайсии с Розмарин / Peach-Rosemary Jam


Продукти:

·       1 кг кайсии

·       1 кг захар

·       1 ч.ч. вода

·       2 гр лимонтозу (аз ползвам прясно изцеден лимон)

·       5 с.л. нарязани, пресни листа от розмарин

 

 

Подбират се дребни, добре узрели, но твърди кайсии.

Кайсиите се измиват, обелват и почистват от костилката, след което се режат на дребно. Кайсиите се варят на средно силен огън, като образувалата се отгоре пяна се отстранява. Когато сладкото достигне необходимата гъстота се добавят лимоновата киселина и розмарина. Вари се още 2-3 минути. Насипва се горещо в чисти и сухи бурканчета, запечатва се и бурканчетата се обръщат. По желание могат да се херметизират, за да са годни за консумация за по-дълго време. Съхраняват се на хладно и тъмно място.

Това сладко се комбинира добре с пилешки флейки, кракери с меки сирена, като „Порт Салют”, „Камембер”, „Бри” и бели, полу-сухи вина.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...