Tuesday, June 10, 2014

Сладко от Рози / Bulgarian Rose Petals Jam


 

Сладката и сиропите от ядливи цветове са деликатес, който винаги е приятна изненада за гостите и вкусна почерпка за нас самите. Французите правят сладка и сиропи от лавандула, а в България са популярни сладкото от рози и сиропът от бъз. Други цветя, които могат да се ползват за направата на този вид десерт са горските теменужки, белия крем, акацията. В Иран приготвят вода с различни аромати: рози, акация, портокалови цветчета, лавандула, цветове на анасон, която се ползва за направата на сладки и сиропирани сладкиши или като козметично средство.

Roza Damascena e розата, от която се добива популярното българско розово масло и се правят десерти: сладка, сиропи, локум. В Индия  се прави гюлкан: розовите листенца се редят в буркан и се насипват със захар, след което се оставят на слънце за няколко седмици и се бъркат от време на време, а в Турция е популярен розовият рачел.

За голям мой късмет, в нашата градина има два розови храста от този сорт и когато седнах да правя списък със сладката от новата ми колекция „Необикновени сладка” Rозовото сладко задължително бе включено в списъка. Това сладко няма пектин  и действа като разхлабително; има рядка консистенция и може да се ползва като заливка за сладолед, палачинки, реване, кисело мляко, мляко с ориз или дори за направата на коктейли.

Рецептата е от готварската книга: ”Какво да приготвим за зимнина?” и я споделям с Вас в оригинал, макар че аз самата направих по-малка доза.

Сладко от рози или бял крем, акация, горски теменужки
 
 

Продукти:

·       150-200 гр цвят от рози

·       1 кг захар

·       0.5 л вода

·       6 г лимонтозу

Отстраняват се тичинките от цветовете на розите и долната, жълто оцветена твърда част на листенцата. Листенцата се измиват и се пускат във врящ сироп, приготвен от водата и захарта.

Сладкото се вари на средно-силен огън докато се получи желаната гъстота.

Добавя се лимоновата киселина (става и с прясно изцеден лимон), която подобрява цвета на сладкото, който от сив става розов и се избистря, като също така  балансира и вкуса. След 5 минути сладкото се сваля от котлона и се насипва в затоплени бурканчета. По същия начин и със същите пропорции могат да се приготвят сладка от бял крем, акация и горска теменужка.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...