Сладката и
сиропите от ядливи цветове са деликатес, който винаги е приятна изненада за
гостите и вкусна почерпка за нас самите. Французите правят сладка и сиропи от
лавандула, а в България са популярни сладкото от рози и сиропът от бъз. Други
цветя, които могат да се ползват за направата на този вид десерт са горските
теменужки, белия крем, акацията. В Иран приготвят вода с различни аромати:
рози, акация, портокалови цветчета, лавандула, цветове на анасон, която се
ползва за направата на сладки и сиропирани сладкиши или като козметично
средство.
Roza Damascena e розата, от която се добива популярното българско розово масло и се правят
десерти: сладка, сиропи, локум. В Индия се
прави гюлкан: розовите листенца се редят в буркан и се насипват със захар, след
което се оставят на слънце за няколко седмици и се бъркат от време на време, а
в Турция е популярен розовият рачел.
За голям мой
късмет, в нашата градина има два розови храста от този сорт и когато седнах да правя
списък със сладката от новата ми колекция „Необикновени сладка” Rозовото сладко задължително бе включено в списъка. Това сладко няма
пектин и действа като разхлабително; има
рядка консистенция и може да се ползва като заливка за сладолед, палачинки,
реване, кисело мляко, мляко с ориз или дори за направата на коктейли.
Рецептата е
от готварската книга: ”Какво да приготвим за зимнина?” и я споделям с Вас в
оригинал, макар че аз самата направих по-малка доза.
Сладко от рози или бял крем, акация, горски теменужки
Продукти:
· 150-200 гр цвят от рози
· 1 кг захар
· 0.5 л вода
· 6 г лимонтозу
Отстраняват
се тичинките от цветовете на розите и долната, жълто оцветена твърда част на
листенцата. Листенцата се измиват и се пускат във врящ сироп, приготвен от
водата и захарта.
Сладкото се
вари на средно-силен огън докато се получи желаната гъстота.
Добавя се
лимоновата киселина (става и с прясно изцеден лимон), която подобрява цвета на
сладкото, който от сив става розов и се избистря, като също така балансира и вкуса. След 5 минути сладкото се
сваля от котлона и се насипва в затоплени бурканчета. По същия начин и със
същите пропорции могат да се приготвят сладка от бял крем, акация и горска теменужка.
No comments:
Post a Comment