Името ѝ
произлиза от гръцкото име на нимфата Menthe (Минте).
Хадес, гръцкия Бог на подземното царство се влюбил в Минте, но съпругата му
Персефона проявила ревност и започнала да тормози Минте. Тогава Хадес
преобразил нимфата в растение, за да е винаги близо до него. Персефона била
удволетворена, считайки че всеки пътник би го тъпкал с краката си, но Хадес
дарил растението с нежен аромат и лековити свойства.
Ментата се
ползва и в кулинарията от хилядолетия: слага се в месни ястия, салати, десерти
и напитки.
Днес Ви
предлагам два варианта за лятна гощавка, в които има мента.
Сироп от Мента
Не е нужно
да правите 10 литра сироп, както в поредицата ми „Необикновени сладка” и тук
по-важно е разнообразието, отколкото количеството.
· 1 ч.ч. захар
· 1 ч.ч. вода
· 25-30 гр. прясна мента (листа и дръжки)
· 3 с.л. прясно изцеден лимонов сок
· 1-2 капки зелена боя за храни
Захарта и
водата се смесват и оставят на котлона да кипнат. Сиропът се вари докато
започнат да се образуват големи мехури на повърхността му. Добавят се измитата
мента, лимоновият сок и се вари около 2-3 минути, след което сиропът се дърпа
от котлона и ментата се задушава под капак за още 3 минути. Сиропът се оцветява
с боята, след това прецежда и сипва в бутилка с тясно гърло, запечатва се с
капачка и складира на тъмно и студено място.
Този сироп
може да се разрежда по желание с вода или газирана вода, за да направите разхлаждаща
ментова лимонада (аз най-много харесвам този вариант!), но също така може да се
ползва за коктейли с водка или ром, като „Мохито” например.
Безглутенови спагети (царевични) с Тиквички, Пармезан и
Мента
Спагетите (за 2 опорции) се сваряват
според указанията дадени на опаковката и отделят настрани.
· 2-3 бр. тиквички
· 30 гр. краве масло
· 2 скилидки чесън
· Щипка или две сух Риган
· Няколко стръка прясна Мента
· Пармезан, сол, и черен пипер на вкус
Тиквичките се
почистват, нарязват на жулиени. В дълбок и широк тиган се запържва до златисто
първо чесънът, след което се добавят тиквичките. Разбъркването с шпатула не е желателно, тъй като тиквичките имат крехко
месо, ако можете раздрусвайте и подхвърляйте периодично този зеленчук, за да не
се разкашка при задушаването (без капак). Тиквичките съдържат много вода и
целта на тази процедура е те да омекнат и да се редуцира водното им съдържание.
Подправят се накрая със ситно нарязаната мента, сух риган, сол, Пармезан и
черен пипер. Ястието се сервира горещо.
Свежо и лятно!
ReplyDelete