Tuesday, June 24, 2014

Ментaта-тази чудна билка! Сироп от Мента и Спагети с Тиквички, Пармезан и Мента


 
Вероятно повечето от Вас знаят, че ментата е благодатна билка, която помага при простудни заболявания, лекува главоболие и успокоява кожни сърбежи, както и действа благоприятно при стомашно –чревни оплаквания.

Името ѝ произлиза от гръцкото име на нимфата Menthe (Минте). Хадес, гръцкия Бог на подземното царство се влюбил в Минте, но съпругата му Персефона проявила ревност и започнала да тормози Минте. Тогава Хадес преобразил нимфата в растение, за да е винаги близо до него. Персефона била удволетворена, считайки че всеки пътник би го тъпкал с краката си, но Хадес дарил растението с нежен аромат и лековити свойства.

Ментата се ползва и в кулинарията от хилядолетия: слага се в месни ястия, салати, десерти и напитки.

Днес Ви предлагам два варианта за лятна гощавка, в които има мента.

Сироп от Мента

Не е нужно да правите 10 литра сироп, както в поредицата ми „Необикновени сладка” и тук по-важно е разнообразието, отколкото количеството.

·       1 ч.ч. захар

·       1 ч.ч. вода

·       25-30 гр. прясна мента (листа и дръжки)

·       3 с.л. прясно изцеден лимонов сок

·       1-2 капки зелена боя за храни

Захарта и водата се смесват и оставят на котлона да кипнат. Сиропът се вари докато започнат да се образуват големи мехури на повърхността му. Добавят се измитата мента, лимоновият сок и се вари около 2-3 минути, след което сиропът се дърпа от котлона и ментата се задушава под капак за още 3 минути. Сиропът се оцветява с боята, след това прецежда и сипва в бутилка с тясно гърло, запечатва се с капачка и складира на тъмно и студено място.

Този сироп може да се разрежда по желание с вода или газирана вода, за да направите разхлаждаща ментова лимонада (аз най-много харесвам този вариант!), но също така може да се ползва за коктейли с водка или ром, като „Мохито” например.

Безглутенови спагети (царевични) с Тиквички, Пармезан и Мента
 
 

     Спагетите (за 2 опорции) се сваряват според указанията дадени на опаковката и отделят настрани.

·       2-3 бр. тиквички

·       30 гр. краве масло

·       2 скилидки чесън

·       Щипка или две сух Риган

·       Няколко стръка прясна Мента

·       Пармезан, сол, и черен пипер на вкус

Тиквичките се почистват, нарязват на жулиени. В дълбок и широк тиган се запържва до златисто първо чесънът, след което се добавят тиквичките. Разбъркването с шпатула не  е желателно, тъй като тиквичките имат крехко месо, ако можете раздрусвайте и подхвърляйте периодично този зеленчук, за да не се разкашка при задушаването (без капак). Тиквичките съдържат много вода и целта на тази процедура е те да омекнат и да се редуцира водното им съдържание. Подправят се накрая със ситно нарязаната мента, сух риган, сол, Пармезан и черен пипер. Ястието се сервира горещо.

1 comment: