Tuesday, October 9, 2012

О, Таралежчета в чинията ми! / О, hedgehogs in my plate!


Тази седмица имаме хубав повод за почерпка и вместо традиционната торта с множество свещички, която би заприличала на таралеж с бодли;) реших да си поиграя в кухнята и направя истински (не съвсем!), малки, сладки таралежчета.
Помислих, помислих и ги измислих -хем лесни, хем вкусни. Реших комбинацията от вкусове да бъде какао, ром, мед и печен бадем, а декорацията есенна. Миналата година видах тортата  "Листопад" на Бети, която ме грабна с красотата си  и която ме вдъхнови да направя своя интерпретация.
 Ето, кокво се получи:




Продукти за 7-8 сладки Таралежчета

·      200 гр обикновени бисквити, счукани
·      3 с.л. какао
·      80 гр краве масло, разтопено
·      3 с.л. уханен мед
·      няколко капки есенция ром
·      щипка канела
·      50 гр фино смлени бадеми,( NB! запечени на сух тиган до порозовяване (отнема 2-3 минути на-много, бадемовото брашно се разбърква постоянно докато промени леко цвета си и замирише приятно на печен бадем)
·      около 60 мл прясно, затоплено мляко, (NB! зависи от това колко сухи са бисквитите и кога сместа ще е годна за моделиране)

декорация:

·      150 гр бланширани, белени бадеми (за бодли)
·      60 гр смлени орехи
·      60 гр бял шоколад
·      60 гр черен (или млечен) шоколад (за листата и пръчиците)



Както вече писах по-горе бисквитите трябва да са счукани или фино смлени. Ако нямате блендер или хаванче можете да ползвате найлоново пликче и какъвто и да е удобен, твърд предмет за “чукало”. Макар да имам и двете (блендер и хаванче) до ден днешен ползвам метода с пликчето, защото го намирам за най-ефективен и лесен.
Тези от вас, които са правили сладък салам, знаят последователността на смесване на продуктите: сухите със сухи, течните с течни, след което всички заедно. Съветът ми е да ползвате по-малко мляко, в което трябва да се разтвори меда и се слага есенция (30мл), след което ако е необходимо се сипва по лъжичка и разбърква докато с еполучи желаната консистенция за моделиране. Топката трябва да е твърда. Дайте малко време на бисквитите да поемат влагата, ако сместа стане прекалено мека, добавете още няколко счукани бисквитки или я оставете в хладилник, за да се стегне.
Разделете сместа на 8 топки, от всяка оформете първо топченца за нос, очички и уши, след което самото таралежче.

Разтопете белия шоколад на парна баня и с помоща на четка го нанесете върху оформените топки. Докато шоколадът е още мек, поръсете местата, където бодличките би трябвало да са по-къси и част от гръбчето.

Препечете бадемите в сух тиган, за да станат хрупкави и придобият цвят, след което оформете с тях същинските бодли.

За направата на листата от шоколад са ви необходими истински листа (роза, бреза, бръшлян). Шоколадът се разтопява на парна баня, след което се нанася сравнително дебел слой от него с помоща на четка върху опаковата страна на листата. Оставете в хладилник, за да се стегнат, след което отлепете листенцата, като се започва от връхчетата им.

Пръчиците от шоколад се стържат лесно с дължината на ножа от шоколад, който сте разтопили и излели в плоска равнина, това може да бъде мраморна или дървена дъска.

Тези сладки таралежчета могат да се предлагат като индивидуални сладки, декорация за торта или в кутия за подарък.

3 comments:

  1. Прекрасни са...............Чудесна идея,Светле:))))Поздравления!

    ReplyDelete
  2. Благодаря! Хубава седмица!:)

    ReplyDelete
  3. Тези таралежковци са големи сладурковци! Ще ги изпробвам някой път.

    ReplyDelete