Opuntia- семейство кактуси, които наброяват 200 подвида, някои от които ядливи. Имах
удоволствието да опитам салата от маринован кактус, докато бях веднъж на
почивка в Мексико- има леко лигава консистенция, наподобяваща бамя, но е леко
хрупкав, също като маринована краставичка, начинът по който бе направена
маринатата бе очарователен и пикантен! Но все пак искам да обърна внимание на
плодовете му. Овални или кръгли, жълто-оранжеви или червени, те също стават за
ядене (червените били по-сладки). Във всеки случай трябва много да се внимава с трънчетата и
бодлите на кактуса, да се почистват изключително добре, за да не попадат в
храносмилателния тракт, защото има вероятност да предизвикат
възпаления. Ръкавици и щипки могат да ви предпазят от коварните малки игличкиJ
Сега е
сезонът на Prickly
Pears (бодливите круши). Още миналата година
реших да опитам от този нов (за мен) плод от чиста доза любопитство. Купих си една
червена бодлива круша и се запътих за дома, но грешката ми бе, че я поставих в
чантата, наред с другите зеленчуци. Би трябвало да ме предупредят в магазина да
не правя тази глупост или поне да увият кактусовия плод в хартия, но като продавачката едва имаше 18, надали самата си е имала
вземане- даване от този сорт...плод.
Прибрах се у
дома и взех да вадя останалите плодове и зеленчуци, докато в един момент
почувствах неприятно парване по пръстите си. Много фини, почти невидими иглички
се бяха забили на няколко места и ми причиняваха дискомфорт. Трябваше да
преустановя работа, изчистя трънчета от себе си с пинсета и измия всички
останали зеленчуци и плодове добре под течаша вода, след което вече бях готова
за реванш.
Сложих ръкавици,
въоръжих се с готварските щипки и най-големия си нож, при все че и ножът за филиране би ми свършил по-добра работа, запасих се с и с остра
вилица за всеки случай и поставих бодливата круша на тепиха- в случая
пластмасова чиния за еднократна употреба (нямах никакво намерение да мия
каквито и да било остатъчци от бодлички вече !)
Замахнах с
финес и върха на ножа проряза фината ципа на плода. Още в същия миг тъмно
червени, като кръв капки, се стекоха по страната му. Като умел фехтовач,
прокарах острието по цялото продължение на овала, точно под кожата, за да я
отстраня в едно с малките досадни бодлички. Готово! Пред себе си имах кървава,
леко пихтиеста маса, неприятна за гледане, камо ли за ядене. Едно от моите правилата в
готварството гласи: „Ако не ти харесва как изглежда-пюрирай го!”-това и сторих.
Раздробих и пасирах-получи се нектар със спицифичен, ненатрапчив, сладко-кисел вкус,
който изпих с удоволствие на малки глътки и въпреки това,... след цялто
премеждие, реших, че трябва да съм много жадна, за да го опитам пак. Представих
си пустинни декори и прежулящо слънце, а една гърмяща змия...
No comments:
Post a Comment