Изтъркули се
още една година. Слънцето отново се заиздига по своята аналема*, символ на
вечността, а питката наобиколи нивата си и се запря на нашата трапезаJ
Содена питка
· 3 ч.ч. брашно
· 1 ½ ч.ч. вода
· 1 ч.л. сол
· 1 ч.л. захар (опция)
· 1с.л. оцет
· 1 ч.л. сода бикарбонат
Сухите
съставки се смесват и разбъркват, а оцетът се слага във водата, след това
всичко се омесва на меко тесто. Топката тесто се разстила в кръгла тавичка (23 см.) с намазнени (с олио) ръце. Паричката се измива добре,
подсушава и завива във фолио, скрива се в питката, която се пече до златисто
при 200°С. След като се извади от фурната, питката се поръсва с вода и повива с
чиста кърпа, за да „наобиколи нивата си”, да остане мека и пухкава J
*Ако
заснемате позицията на Слънцето в небето по едно и също време всеки ден в
течение на една година, ще забележите, че Слънцето описва фигура с формата на
осмица, тази фигура се нарича аналема.
No comments:
Post a Comment