Захаросани, ароматни бадеми с мед и Dewar’s
· 250 гр сурови бадеми
· 1 с.л. мед
· 2 с.л. скоч или бърбън (аз ползвах празничната партида на Dewar’s с мед и подправки)
· Щипка-две канела
· Щипка индийско орехче
· 1 ч.л. брашно
· 2 с.л. кафява захар+ 3 с.л. кафява захар за овалване след изпичането им
Печени солени бадеми
· 250 гр сурови бадеми
· 1с.л. сол
· 1 с.л. брашно*
· 1ч.л. вода, колкото да се овлажнят, за да полепне по тях брашното със солта
И при двете рецепти
бадемите се омесват добре с останалите продукти и подправки. Изсипват се върху
тавичка за печене и се пекат при 160°С за около 15 минути, като се разбъркват
от време на време. Фурната се изключва и се оставят да поизсъхнат още 5 минути.
Вадят се, когато бадемите съвсем леко
са променили цвета си от вътре (при разчупване) към кафяво и са леко хрупкави.
След като изстинат стават още по-хрупкави, или точно каквито трябва да бъдат.
Сладките
бадеми се овалват в кристалната, кафява захар още топли и лепкави.
Забележка*-вместо
брашно може да се ползва и белтък от яйце, но белтъкът има тенденция да прегаря
бързо, затова не го ползвам.
No comments:
Post a Comment