Thursday, December 19, 2013

Печени бадеми


 

Захаросани, ароматни бадеми с мед и Dewar’s

·       250 гр сурови бадеми

·       1 с.л. мед

·       2 с.л. скоч или бърбън (аз ползвах празничната партида на Dewar’s с мед и подправки)

·       Щипка-две канела

·       Щипка индийско орехче

·       1 ч.л. брашно

·       2 с.л. кафява захар+ 3 с.л. кафява захар за овалване след изпичането им

 



Печени солени бадеми

·       250 гр сурови бадеми

·       1с.л. сол

·       1 с.л. брашно*

·       1ч.л. вода, колкото да се овлажнят, за да полепне по тях брашното със солта


И при двете рецепти бадемите се омесват добре с останалите продукти и подправки. Изсипват се върху тавичка за печене и се пекат при 160°С за около 15 минути, като се разбъркват от време на време. Фурната се изключва и се оставят да поизсъхнат още 5 минути. Вадят се, когато бадемите съвсем леко са променили цвета си от вътре (при разчупване) към кафяво и са леко хрупкави. След като изстинат стават още по-хрупкави, или точно каквито трябва да бъдат.

Сладките бадеми се овалват в кристалната, кафява захар още топли и лепкави.

Забележка*-вместо брашно може да се ползва и белтък от яйце, но белтъкът има тенденция да прегаря бързо, затова не го ползвам.

No comments:

Post a Comment