Sunday, December 22, 2013

Трапезата през Бъдни вечер, Коледа и Нова Година


 

Не една домакиня се е питала какво да приготви за коледната трапеза, да се спре на традиционните ястия или да опита нещо различно. Аз лично обичам традициите, особено българските, които ми даряват уют и мили спомени, а за Бъдни вечер просто не мога да си представя друго на масата освен обичните ни постни гозби, неквасен хляб и сладки лакомства...По света има различни обичаи. Персийците и Китайците дори празнуват Новата година по други календари, но на трапезата навсякъде по света винаги съществуват символични ястия, които представляват  урожай, късмет, здраве, просперитет и ново начало. 

Ето, какво приговям аз обичайно за Бъдни вечер, когато ястията трябва да са нечетен брой, когато Бъдникът гори в камината, масата се кади с тамян и се чете молитва над храната за благодарност и благословия на семейството. Питката се разчупва от  най-възрастния. Първото парче от питката винаги е за починалите близки и се оставя настрани, а останалите се раздават  от към най-възрастния до към най-младия. От масата не се става докато всички не се нахранят, затова всичко трябва да е поставено на масата овреме, включително и десерта:

1.Содена питка с паричка

2.Боб яхния

3.Постни сарми или постни пълнени чушки, според това какво имам в наличност (лозови, зелеви от кисело зеле, замразени пиперки)

4.Печени ядки ( орехи, лешници, фъстъци)

5. Плодове/ Ушав (ябълки, грозде, банани, сливи, круши, портокали)

6. Туршия (тук слагам освен туршии; кисели краставички; зеле, полято с олио и поръсено с червен лют пипер, ким и праз лук; люти чушки, маринован чесън, маслинки, люти чушлета)-тук най-лесно се играе с бройката на чинийките, ако трябва да се натъмани нечетния им брой, дори зелевата чорба може да влезне в употреба. Чеснова апетитка. Докарвам общите до 9 или 11 броя.

7. Тиквеник или ябълков щрудел, печена тиква с орехи, мед и стафиди, халва.

За Коледа задължително правя баклава, но тази година ми се иска да спретна рачел. Други подходящи сладки според българската традиция са масленки, ореховки, меденки, локумки, грис-халва, мляко с ориз, кисел.

Салати: Руска салата или картофена салата, кисело зеле и туршии са добре дошли, както и Снежанка с кисели краствички.

Пита Слънце

Капама с кисело зеле, ориз, пиле, свински ребърца и кървавица

Пастърми и луканки, суджуци, бабеци, дедовци и други студени мезета

Отново печени ядки

Ако случайно ми се стори малко- кюфтета и кебапчета. Да се чувства изобилие!:)

( Коледно меню / Новогодишно меню )

Ако търсите нещо ново с Коледен привкус можете да изберете, грабнете идея от по-долу написаното. Предлагам Ви нещо различно, изберете си:

 

 

1.Крем супа от печени кореноплодни и олио от трюфели / Крем супа от гъби и Азиаго / Кокосова супа с моркови и джинджифил / Грахова супа „Сен-Жармен”

2. "Коб" салата / Салата "Цезар"/ Зелена салата-Микс с кралски скариди, гъби и редуциран Балсамик / Плато със "Снежака", Кьопоолу, Руска салата

3. Карамелизирани пътпъдъци с бекон и кафе-глазура / Гриловани Агнешки бейби-котлети с писташио и чесново-млечен сос / Пушено свинско бон-филе с грилован ананас и кренбъри сос / Печена сьомга с аспержи и сос Бавароаз

4. Галет с Бри, кестени и шалотс / Императорски ориз с порчини и кедрови ядки / Печени кореноплодни с билки, горчица и меден винегрет / Миди Сен-Жак с портокалово-джинджифилов сос

5. Печено прасенце-сукалче с ябълки/ Задушено Еленско месо с дюли/ Патешко вретено с билки и стафиди / Ростбийф и Лобстър Surf and turf с Шарон сос (всички основни ястия имат за гарнитура задушени зеленчуци и картофено пюре)

6. Плато със сирена, плодове и мед

7. Плато със студени деликатесни меса

8. Захаросани бадеми с мед и бърбън / Нахутени кракери със сусам, нигела и Пармезан / Шоколадови трюфели с лешници/ Шоколадово-ментови Нанаймо барс

9. Забайоне и Поширани круши с Марсала / Сиропиан Коледен Пудинг-Фламбе / Ег-Ног сладолед и лешникови бишкоти / Крем-брюле с тиква и овесени ядки

Хубави Празници и Да Ви е Вкусно! J

No comments:

Post a Comment