Sunday, December 15, 2013

Соленки / Crackers


 

Марта от Блог Горски Мъх ме подсети за едни забутани из архивите снимки на кракери, които така и не стигнаха до публикация. Рецептата си не открих, само помня, че ползвах краве масло и разнообразни семки и подправки, Пармезан и други сирена, за да направя соленките различни. Всяка изпробвана рецепта за маслено, бисквитено тесто (без захар) ще ви свърши работа или просто ползвайте рецептата на Марта, която рецепта  изпълних тези дни, но добавих ким, сусам и Пармзан. Рецептата има нужда от малко краве масло, следващи япът ще намаля дозата на зехтина и ще ползвам краве масло.

 Нахвърлям набързо няколко снимки, само за да покажа и друг вариант (без разточване) за изработването им. Особено, ако сте решили да ги правите в големи количества. Считам, че идеята за соленки по празниците е чудесна и я приветствам с усмивка! Същото важи и за печените, пикантни ядки, кликни ТУК.

Технология: основното количество тесто се дели на няколко топки, като всяка се овкусява различно, подходящи семенца са следните (ким, черен и бял сусам, нигела, мак, ленено семе, дори едра сол); сирената е добре да са сухи и с изразен аромат, като Пармезан и Пекорино; сухи и пикантни подправки, както лук и чесън също могат да се ползват-въпрос на вкусJ

Тестото се оформя на пръчки с помоща на готварско-стреч фолио. Формата им може да е разнообразна, което да обозначава различните вкусове или да се поръсят допълнително с различни подправки и семенца. Пръчките се оставят в хладилника, за да се стегнат, след което се режат, като салам. Тестото може да се замразява в камерата без проблем.

Весели празници!

2 comments:

  1. Ей, Светле, ама бива си ги твоите крекери;) Другият път непременно ще наслагам куп семенца в тях;) Поздрав от мен!

    ReplyDelete
  2. Не само семенца, не само семенца;) Опитах рецептата ти и открих,че има нужда от краве масло, освен това добавих Пармезан и с.л. захар, семенцата са за "разкош", всъщност по-добра пересталтика ;)

    ReplyDelete