Това беше
част от Новогодишното ни меню и не съжалявам изобщо, че избрах този вариант за нашата трапезата. Заешкото месо е едно от любимите
ни и при възможност гледам да набавям от него. J
Тези дни
попаднах на много добро, крехко заешко месо, внос от Франция, предварително
нарязано на порции: две предни бутчета, две задни и две средни с бъбреци и
дробче. Въпреки, че любимите ми две рецепти за заешко месо (Виж ТУК и ТУК) бяха
в предложенията ни за новогодишно меню, реших да опитам нещо ново. Освен това
на опаковката пишеше,че е идеално за BBQ ! Разрових
се в интернет и реших да мариновам месото за 24 часа, след което да го повия в
сурово-пушен бекон и чак тогава изпека на скарата за не по-малко от 25 минути
на среден огън. Заешкото месо не е тлъсто, затова беконът го омазнява
допълнително и предпазва да не изгори или да се изсуши при термичната
обработка.
В маринатата
сложих типични за средиземноморието подправки за пилешко месо, които са подходящи и за заешко такова (мащерка, риган, босилек, червен
пипер, чесън),но също така и зехтин, лимонов сок, бяло вино, лук, нарязан на
полумесеци, сол. Оставих маринованият заек да пренощува в хладилника и на
следващия ден- 31 декември, се заех със същинското му готвене. Отстраних лука,
бъбреците и дробчето, но ги задуших с малко краве масло и бяло вино. Завих
всяко парче месо с кокал поотделно в бекон и метнах всички заедно върху
горещата чугунана скара. Имам Weber BBQ /8500 BTU. Печенето на скарата ми отне около 35 минути, като температурата беше от
порядъка на 250°С. По-дебелите парчета, бутчетата се редят в най-горещата част
на скарата, за да може всички парчета месо да се изпекат по едно и също време. Станаха
разкошни!
No comments:
Post a Comment