Thursday, January 2, 2014

Заек на скара


 

 

Това беше част от Новогодишното ни меню и не съжалявам изобщо, че избрах този вариант за нашата трапезата. Заешкото месо е едно от любимите ни и при възможност гледам да набавям от него. J

Тези дни попаднах на много добро, крехко заешко месо, внос от Франция, предварително нарязано на порции: две предни бутчета, две задни и две средни с бъбреци и дробче. Въпреки, че любимите ми две рецепти за заешко месо (Виж ТУК и ТУК) бяха в предложенията ни за новогодишно меню, реших да опитам нещо ново. Освен това на опаковката пишеше,че е идеално за BBQ ! Разрових се в интернет и реших да мариновам месото за 24 часа, след което да го повия в сурово-пушен бекон и чак тогава изпека на скарата за не по-малко от 25 минути на среден огън. Заешкото месо не е тлъсто, затова беконът го омазнява допълнително и предпазва да не изгори или да се изсуши при термичната обработка.

В маринатата сложих типични за средиземноморието подправки за пилешко месо, които са подходящи и за заешко такова (мащерка, риган, босилек, червен пипер, чесън),но също така и зехтин, лимонов сок, бяло вино, лук, нарязан на полумесеци, сол. Оставих маринованият заек да пренощува в хладилника и на следващия ден- 31 декември, се заех със същинското му готвене. Отстраних лука, бъбреците и дробчето, но ги задуших с малко краве масло и бяло вино. Завих всяко парче месо с кокал поотделно в бекон и метнах всички заедно върху горещата чугунана скара. Имам Weber BBQ /8500 BTU. Печенето на скарата ми отне около 35 минути, като температурата беше от порядъка на 250°С. По-дебелите парчета, бутчетата се редят в най-горещата част на скарата, за да може всички парчета месо да се изпекат по едно и също време. Станаха разкошни!

No comments:

Post a Comment