Овесът
сам по себе си не съдържа глутен, но трябва да
е отглеждан и пакетиран чиста
среда, което е трудно изпълнимо условие. Някои марки овес обозначават липсата на глутен в етикетите си като
предимство.
Причината, защо все повече хора се оплакват
от алергии и/или висока чувствителност към глутена не е особено ясна или просто
за сега не е разгласена официално, онези които искат да почерпят повече
информация могат да потърсят книгата на д-р William Davis / Wheat Belly.
Симптомите, които могат да ви подскажат,че имате
нетолерантност към глутен са следните:
1. Стомашно-чревни,
те могат да
включват един или няколко от следните характеристики:
газ, подуване на корема, гадене, коремни спазми, запек, диария, или с променлив комбинация
от двете - IBS (синдром на раздразнените черва).
2. Главоболие или мигрени.
3. Фибромиалгия: фибромиалгията
не е болест, това е синдром и буквално
означава следното: Fibro =
съединителната тъкан; Myo = Muscle; Algia = Pain.
4. Емоционални проблеми и резки, ирационални
смени на настроението.
5. Неврологични проблеми, включително
световъртеж, трудно балансиране, и периферна невропатия засягаща
нервите извън централната
нервна система, в резултат на което се усеща болка, немощ
или изтръпване на крайниците.
6. Умора, хронична или почти
след всяко хранене. Синдром на хронична
умора (CFS), подобно на фибромиалгия
е синдром, а не заболяване. Ако ви поставят подобна диагноза, това означава,
че лекарят не може да намери
причина за умората.
Необходимо е да спазвате 60 дневна диета, за да
почувствате разлика в състоянието си и да наблюдавате за отшумяването на
по-горе написаните симптоми. Всяка зърнена култура може да се смели дори в
домашни условия с помоща на електрическа мелничка за кафе или блендер. Ето,
различни видове брашна и нишестета, които стават за заместване и основна
употреба в кухнята ви, ако сте страдате от непоносимост към глутена.
· Елда
(гречка)-галети (Франция)
· Амарант-тестени
изделия
· Ориз
(бял и кафяв)
· Царевица
(нишесте)-тортии, чипсове, тестени изделия
· Картофено
брашно, флейки, нишесте-тестени изделия, десерти, панировки
· Киноа
· Тапиока,
перли и нишесте-кремове и десерти
· Брашно
от Нахут-ползва се в индийската кухня за
направата на плосък хляб, сосове, в Италия се прави плосък хляб и пица наречена
фарината
· Брашно
от Леща-в Индия правят палачинки dosa и плосък хляб paratha
· Просо
· Сорго
· Teff –брашно
от което се прави ферментирала каша, която се ползва за дунапренен вид хляб, тип-палачинка в Етиопия-injera
· Бадемово
брашно-подходящо за десерти
· Кокосово
брашно-подходящо за десерти
· Соево
брашно
· Брашно
от кестени (ядливи, разбира се!)-подходящо за тестени изделия ползва се във
Франция и Италия
No comments:
Post a Comment