Измъкнах няколко снимки от
архивите и реших да споделя рецептата си за тези еклери, защото по незнайни
причини ги свързвам с есента !?:) Освен това считам, че еклерите са един еротичен
десерт, при това достоен за съвместно изобретяване от двойка- мъж и жена.
Прочетете по-долу, за да разберете защо!
Тесто:
· ½ ч. чаша
обезмаслено мляко
· ½ ч. чаша
вода
· 90 гр.
краве масло
· 4 бр. яйца
· 1 ч.ч.
брашно
· 1 к. л.
сол
Крем:
Любимимият ми крем „Ванилия” без
варене на Jell-O върши
чудесна работа, особено, когато го съчетая със същата марка „Лимон” (50/50).
Кремът от снимката е домашно правен, обикновен домашен крем ванилия, който се приготвя
с варене.
· 2 ½ ч.ч.
прясно мляко
· 3 яйца
· 4 с.л.
захар
· 4 с.л.
пшеничено нишесте
· 20 гр
краве масло
· 2
пакетчета ванилия
Шоколадов ганаш:
· 200 гр полускадък
шоколад
· 4 -5с.л.
готварска сметана
· 2-3
капки ром, есенция
Технология:
Водата и млякото се загряват до
кипване заедно с мазнината и солта. Температурата на котлона се намалява. Прибавя
се чрез ръсене брашното, като се разбърква в продължение на няколко минути,
докато се превърне в тестена, еднородна топка. След това се сваля от огъня и
тестото се бърка в една посока, докато се поохлади, така че да не пари на ръката.
Прибавят се при непрекъснато разбиване яйцата- едно по едно.
От опит, искам да ви кажа, че
когато брашното се разбива с млякото и мазнината ползвам дървена лъжица, но
когато започна да добавям яйцата, металната бъркалка тип балон се справя
по-добре с работата. Работата е трудоемка и изморителна J Ако имате мъжка ръка наблизо, изобщо не се колебайте и потърсите помощ-още преди
насипването на брашното в млякото!:) Усилното бъркане със сигурност ще поизпоти
мъжа до вас!:)
След добавянето и разбиването и
на последното яйце, приготвеното гладко тесто се наслагва върху хартия за
печене с помоща на две супени лъжици.
Пече се в предварително загрята умерена
фурна (180°С) около 20-25 минути. През първите 10 минути фурната не се отваря,
за да не се прекъсне процесът на бухването.
Кремът се приготвя по следня
начин:
Млякото и жълтъците се разбиват
заедно със захарта. Сместа се загрява до кипване, като се разбърква
непрекъснато, след което се добавя нишестето, размито в малко студена вода.
Кремът се вари при непрекъснато бъркане 5-6 минути. Оттегля се от огъня,
ароматизира се с ванилията и му се слага бучка краве масло. Разбърква се от
времена време, за да не хване кора, но и маслото в случая помага това да се
предотврати, както и да стегне крема след като изстине.
Шоколадът се разтопява на парна
баня, като се разбърква със сметаната и есенцията, но това се прави накрая,
имам предвид, чак когато сте извадили готовитe еклери от фурната, охладили сте ги
и сте ги напълнили с крем.
Това може да стане с помоща на
пош или друг инструмент и в това занимание отново можете да включите мъжката си
половинка!:)
Чудесни еклери, Светланка!
ReplyDeleteАз предлагам цялата работа по подготовката да оставим на мъжете, а ние да споделим с тях хапването;)
ReplyDeleteОбичам еклери! Много са хубави, Светле!
Обожавам еклери :)
ReplyDelete