Tuesday, October 1, 2013

Еклерите като афродизиак


 

Измъкнах няколко снимки от архивите и реших да споделя рецептата си за тези еклери, защото по незнайни причини ги свързвам с есента !?:) Освен това считам, че еклерите са един еротичен десерт, при това достоен за съвместно изобретяване от двойка- мъж и жена. Прочетете по-долу, за да разберете защо!

Тесто:

·       ½ ч. чаша обезмаслено мляко

·       ½ ч. чаша вода

·       90 гр. краве масло

·       4 бр. яйца

·       1 ч.ч. брашно

·       1 к. л. сол

Крем:

Любимимият ми крем „Ванилия” без варене на Jell-O върши чудесна работа, особено, когато го съчетая със същата марка „Лимон” (50/50). Кремът от снимката е домашно правен, обикновен домашен крем ванилия, който се приготвя с варене.

·       2 ½ ч.ч. прясно мляко

·       3 яйца

·       4 с.л. захар

·       4 с.л. пшеничено нишесте

·       20 гр краве масло

·       2 пакетчета ванилия

Шоколадов ганаш:

·       200 гр полускадък шоколад

·       4 -5с.л. готварска сметана

·       2-3 капки ром, есенция

 

Технология:

Водата и млякото се загряват до кипване заедно с мазнината и солта. Температурата на котлона се намалява. Прибавя се чрез ръсене брашното, като се разбърква в продължение на няколко минути, докато се превърне в тестена, еднородна топка. След това се сваля от огъня и тестото се бърка в една посока, докато се поохлади, така че да не пари на ръката. Прибавят се при непрекъснато разбиване яйцата- едно по едно.

От опит, искам да ви кажа, че когато брашното се разбива с млякото и мазнината ползвам дървена лъжица, но когато започна да добавям яйцата, металната бъркалка тип балон се справя по-добре с работата. Работата е трудоемка и изморителна J Ако имате мъжка ръка наблизо, изобщо  не се колебайте и потърсите помощ-още преди насипването на брашното в млякото!:) Усилното бъркане със сигурност ще поизпоти мъжа до вас!:)



След добавянето и разбиването и на последното яйце, приготвеното гладко тесто се наслагва върху хартия за печене с помоща на две супени лъжици.
 

 
 
Пече се в предварително загрята умерена фурна (180°С) около 20-25 минути. През първите 10 минути фурната не се отваря, за да не се прекъсне процесът на бухването.
 

Кремът се приготвя по следня начин:

Млякото и жълтъците се разбиват заедно със захарта. Сместа се загрява до кипване, като се разбърква непрекъснато, след което се добавя нишестето, размито в малко студена вода. Кремът се вари при непрекъснато бъркане 5-6 минути. Оттегля се от огъня, ароматизира се с ванилията и му се слага бучка краве масло. Разбърква се от времена време, за да не хване кора, но и маслото в случая помага това да се предотврати, както и да стегне крема след като изстине.

Шоколадът се разтопява на парна баня, като се разбърква със сметаната и есенцията, но това се прави накрая, имам предвид, чак когато сте извадили готовитe еклери от фурната, охладили сте ги и сте ги напълнили с крем.

Това може да стане с помоща на пош или друг инструмент и в това занимание отново можете да включите мъжката си половинка!:)

След като еклерите се напълнят с крем и потопят в глазурата, се оставят върху решетка или се редят в чиниякато пирамида, поливат се тново с шоколад и се оставят да престоят под похлупак и на хладно място (максимална t° до 6°С) поне за 6 часа.


 

3 comments:

  1. Чудесни еклери, Светланка!

    ReplyDelete
  2. Аз предлагам цялата работа по подготовката да оставим на мъжете, а ние да споделим с тях хапването;)
    Обичам еклери! Много са хубави, Светле!

    ReplyDelete
  3. Обожавам еклери :)

    ReplyDelete