Wednesday, October 23, 2013

Сватбен банкет през Октомври


 

Октомври месец или месецът на мъглите е подходящ за сватби според китайската култура. Според легендата, млада двойка се срамувала от връзката си и се допитала до боговете за одобрение, като помолили за мъгла като знак на положителен ответ, не след дълго над тях се спуснала бяла мъгла.

Церемонията е дълга и сложна и в днешно време повечето двойки прибяхват до съвременни решения за сключване на брак, но банкетът сам по себе си е също важен и значим, като част от традицията. Точно в един от тези октомврийски дни имах удоволствието и честта да присъствам на едно такова събитие тези и с ентусиазъм споделям преживяното тук и сега!

Китайският сватбен банкет, наричан с характерите за „радост” и „вино”, започва с благодарности към хората, отгледали младоженците и онези спомогнали за тяхното благоденствие и съвместен живот. Булката, облечена в червено, и младоженецът обикалят първо своите гости за да ги почерпят с чай или да вдигнат наздравица с вино, след което гостите изказват своите благопожелания на младото семейство.

Ястията са типични за даден регион, както и символизиращи плодовитостта и предаността. Обикновено се сервират от 5 до 10 плата, като са включени миди Абалоне, питомни гълъбчета (squabs), супа от бобови зърна и семена на лотус, супа от перки на акула, морски краставици, омари и раци, супа от гнезда на лястовички и др.

От извстно време в Британска Колумбия се водят дебати относно забраната на супата от перки на акула и в някои общини е забранена, но за съжаление тази супа ни беше сервирана. До колко в нея е имало изобщо перки от акула не мога да кажа, но беше единственото ястие от което опитах две-три лъжички и не ми хареса, затова оставих настрани.

Ето и лист на цялото меню:

1.    Roasted suckling pig with cold cut platter-свинското беше изпечено идеално а коричката му (кожата) беше хрупкава и като че ли имаше вид и текстура на пържена, в платото имаше още медузи, нарязани на жулиени, рачешки рулца, повити в нори (вид водорасло) и панирани, телешки колбас, зеленчуци и тофу, както и
Deep fried crab claws
-дълбоко пържени рачешки щипки-с удоволствие бих изяла десетина-много ми допаднаха!
 
 
 
 

2.    Sautéed fresh scallops with shredded conpoy on vegetables-Миди Сен-Жак, скариди и броколи


3.    Shark's fin soup with Fish Maw and Crab Meat-Супа от перки на акула, риба Мау и раци


4.    Sautéed lobsters prepared with supreme stock-Омар-соте с чесън и специален сос

5.    World famous roasted squabs-Печени гълъбчета

6.    Whole Abalone (4 wt.) in oyster sauce- миди Абалоне и гъби в Ойстър сос

    7.    Steamed fresh fish-риба на пара


     8.    Pan Fried Happiness E-Fu Noodle-нудъли

9.    Love-bird fried rice-пържен ориз със зеленчуци и сос10.  Red bean soup with lotus seeds and dried lily-сладка и гъста супа с хрупкави лотусови семенца

11.   Chinese dainty two- тази вкусотия (в превод) за двама се оказа тапиока пудинг със сос от червени бобчета-изненадващо балансиран вкус и нежен аромат!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...