Wednesday, September 11, 2013

Зеленчукови терини (патладжан, тиквички, пиперки)



Август и септември са месеците през които си отяждаме на вкусни, истински зеленчуци, местно производство (Оканаган). Доматите не са зрели насила, а са ароматни и сладки; на пазара излизат червените чушки, които досущ приличат на българските, месести и продълговати-идеални за печене, лютеници, кьопоолу, катък; патладжаните и тиквичките са в изобилие. Сега е и времето за зимнина в буркани, макар и да ползвам фризер, за да замразявам някои лакомства, друго си е да отвориш буркан с лютеница посред зима, доматен сок или домашно правени, печени чушки. Освен това несподеляна тайна  до сега е, че у дома обичаме уюта, който се създава при самото приготвяне на зимнината, всичко ни напомня за дома, времето прекарано с родителите в тази семейна традиция.

Правя малки количества, но залагам на разнообразието. В килера вече има няколко сладка от боровинки, ягоди и малини, сливи с канела, доматен сок, консервирана бамя в доматен сок, мариновани гъби.

Огромно количество зеленчуци минава и през трапезата под форма на постни ястия или не толкова постниJ

Ето, какво успях да засмнема за вас през последния месец:

Терин с пържен патладжан и чеснов-доматен сос
 
 

·       2 бр патладжан

·       4-5 едри домата

·       3 скилидки чесън, счукан

·       2 с.л. червен пипер

·       3-4 с.л захар

·       20  мл слънчогледово олио

·       1 с.л. брашно (или царевично нишесте) размито в малко вода на рядка каша

·       3-4 стръка пресен босилек

·       Сол и черен пипер

·       Връзка магданоз

·       Брашно за отупване на патладжанените филии и олио за пържене

·       Кашкавал

 

Загрява с евода на котлона до кипване, доматите се попарват с нея, похлупват и оставят да престоят около 10 минути, , охлаждат се под течаща студена вода, след което им се обелва люспата и почистват. Смилат се с кухненски робот, а ако такъв няма, настъргват се на едро ренде.

Патладжанът се обелва и реже на филии с дебелина не повече от 1см. Осолява се и се оставя за 1-2 часа да се отцеди от горчилката. Отупва се в брашно и се пържи до златисто. Вади се и се нарежда върху кухненска попивателна хартия, за да се попие излишната мазнина.

В отделен съд за сос се запържва счуканият чесън за около 20-ина секунди, запържва се и червеният пипер, но се гаси бързо със смлените домати преди да е загорял. Оставя се да къкри докато се редуцира 1/3 от обема му. Овкусява се със захар, която балансира киселинността на доматите. Сгъстява се с брашнената каша, докато се бърка. Сосът се дърпа от котлона и се добавят зелените, ситно накълцани подправки (магданоз и босилек). Подправя се със сол и черен пипер.

В удобна за целта чиния се редят патладжани, поливат се с горещ сос и отново се редят патладжани, това се прави за цялото количество. Кашкавал може да се сложи по средата и отгоре, след което да се запече на горен реотан в партигрил. Сервира се горещо.

Още на снимката:  към остатъкът от доматения сос чукнах едно яйце, разбърках на котлона, докато яйцето се сготви, за да стане миш-маш и сервирах отделно.

 

Гриловани тиквички с персийски млечно-чеснов сос
 

·       3 тиквички (около 800гр.)

·       250 мл кисело мляко

·       малка връзка пресен джоджен, ситно накълцан

·       3 скилидки чесън

·       2 с.л сусамови семенца и/или семенца от нигела, печени слънчогледови семенца

·       3 с.л олио от тиквени семки

·       Сол и черен пипер

Тиквичките се нарязват по дължина с дебелина 8мм. Мариноват се с Песто Дженовезе и сол на вкус. Гриловат се набързо, докато получат красиви резки. Киселото мляко се обърква с чесъна и джоджена. Подправя се със сол. В удобна за целта чиния с ередят тиквички сос и пак тикчики, сос. Поръсват се със сменцата и се поливат с олиото. Сервират се изстудени.

Още на снимката: разядка с Печен патладжан, чесън и майонеза; Печен пипер с чесън, магданоз, олио, оцет и сол.

Катък с печени пиперки, овче сирене и цедено мляко
 

·       8 пиперки

·       250 гр кисело мляко

·       100 гр. Овче сирене

·       2-3 скилидки чесън

·       2 с.л. слънчогледово олио

·       Сол на вкус

 

Пресен магданоз за гарниране, ситно накълцан

Чушките се пекат на грил от всички страни цели докато люспата им почернее. Задушават се в купа с похлупак за около 15 минути. Обелват се и се почистват от семките, режат се на удобни хапки.

Сиренето се намачква с вилица и се смесва с кисело мляко и счукан чесън. Подправя се със сол на вкус.

Всичко се реди в чиния, като по между редовете се слага и магданоз. Сервират се охладени.

No comments:

Post a Comment