Август и септември са месеците
през които си отяждаме на вкусни, истински зеленчуци, местно производство (Оканаган).
Доматите не са зрели насила, а са ароматни и сладки; на пазара излизат
червените чушки, които досущ приличат на българските, месести и
продълговати-идеални за печене, лютеници, кьопоолу, катък; патладжаните и
тиквичките са в изобилие. Сега е и времето за зимнина в буркани, макар и да
ползвам фризер, за да замразявам някои лакомства, друго си е да отвориш буркан
с лютеница посред зима, доматен сок или домашно правени, печени чушки. Освен
това несподеляна тайна до сега е, че у
дома обичаме уюта, който се създава при самото приготвяне на зимнината, всичко
ни напомня за дома, времето прекарано с родителите в тази семейна традиция.
Правя малки количества, но
залагам на разнообразието. В килера вече има няколко сладка от боровинки, ягоди
и малини, сливи с канела, доматен сок, консервирана бамя в доматен сок, мариновани
гъби.
Огромно количество зеленчуци
минава и през трапезата под форма на постни ястия или не толкова постниJ
Ето, какво успях да засмнема за
вас през последния месец:
Терин с пържен патладжан и чеснов-доматен сос
·
2 бр патладжан
·
4-5 едри домата
·
3 скилидки чесън, счукан
·
2 с.л. червен пипер
·
3-4 с.л захар
·
20
мл слънчогледово олио
·
1 с.л. брашно (или царевично нишесте)
размито в малко вода на рядка каша
·
3-4 стръка пресен босилек
·
Сол и черен пипер
·
Връзка магданоз
·
Брашно за отупване на патладжанените
филии и олио за пържене
·
Кашкавал
Загрява с евода на котлона до
кипване, доматите се попарват с нея, похлупват и оставят да престоят около 10
минути, , охлаждат се под течаща студена вода, след което им се обелва люспата
и почистват. Смилат се с кухненски робот, а ако такъв няма, настъргват се на
едро ренде.
Патладжанът се обелва и реже на
филии с дебелина не повече от 1см. Осолява се и се оставя за 1-2 часа да се отцеди
от горчилката. Отупва се в брашно и се пържи до златисто. Вади се и се нарежда
върху кухненска попивателна хартия, за да се попие излишната мазнина.
В отделен съд за сос се запържва счуканият
чесън за около 20-ина секунди, запържва се и червеният пипер, но се гаси бързо
със смлените домати преди да е загорял. Оставя се да къкри докато се редуцира
1/3 от обема му. Овкусява се със захар, която балансира киселинността на
доматите. Сгъстява се с брашнената каша, докато се бърка. Сосът се дърпа от
котлона и се добавят зелените, ситно накълцани подправки (магданоз и босилек).
Подправя се със сол и черен пипер.
В удобна за целта чиния се редят
патладжани, поливат се с горещ сос и отново се редят патладжани, това се прави
за цялото количество. Кашкавал може да се сложи по средата и отгоре, след което
да се запече на горен реотан в партигрил. Сервира се горещо.
Още на снимката: към остатъкът от доматения сос чукнах едно
яйце, разбърках на котлона, докато яйцето се сготви, за да стане миш-маш и
сервирах отделно.
Гриловани тиквички с персийски млечно-чеснов сос
·
3 тиквички (около 800гр.)
·
250 мл кисело мляко
·
малка връзка пресен джоджен, ситно
накълцан
·
3 скилидки чесън
·
2 с.л сусамови семенца и/или семенца от
нигела, печени слънчогледови семенца
·
3 с.л олио от тиквени семки
·
Сол и черен пипер
Тиквичките се нарязват по дължина
с дебелина 8мм. Мариноват се с Песто Дженовезе и сол на вкус. Гриловат се
набързо, докато получат красиви резки. Киселото мляко се обърква с чесъна и
джоджена. Подправя се със сол. В удобна за целта чиния с ередят тиквички сос и
пак тикчики, сос. Поръсват се със сменцата и се поливат с олиото. Сервират се изстудени.
Още на снимката: разядка с Печен
патладжан, чесън и майонеза; Печен пипер с чесън, магданоз, олио, оцет и сол.
Катък с печени пиперки, овче сирене и цедено мляко
·
8 пиперки
·
250 гр кисело мляко
·
100 гр. Овче сирене
·
2-3 скилидки чесън
·
2 с.л. слънчогледово олио
·
Сол на вкус
Пресен магданоз за гарниране,
ситно накълцан
Чушките се пекат на грил от
всички страни цели докато люспата им почернее. Задушават се в купа с похлупак
за около 15 минути. Обелват се и се почистват от семките, режат се на удобни
хапки.
Сиренето се намачква с вилица и
се смесва с кисело мляко и счукан чесън. Подправя се със сол на вкус.
Всичко се реди в чиния, като по
между редовете се слага и магданоз. Сервират се охладени.
No comments:
Post a Comment