Saturday, May 21, 2011

Тапас / Tapas

пъпеш и прошуто

Тапас е начин да се сервира храна, която акомпанира дегустацията на вина по възможно най-лесния начин, а именно под формата на хапки, които са удобни за вземане с пръсти. В действителност терминът tapas произлиза от испанският глагол tapar (да покриеш). Позовавайки се на написаното в книгата “Радоста от готвенето” оригиналните тапас били резани сушено месо и хляб (южна Испания), с които испанците покривали своите чаши с порто, за да предотвратят попадането на летните насекоми в тях, подмамени от аромата на сладката напитка. Соленият вкус на сушените колбаси и чоризото просто ви карат да пиете повече вино. В някои ресторанти подобни хапки-мезе се сервират безплатно, защото всеки добър търговец знае, че клиентът му ще изпие много повече вино, ако мезето е солено.
В региона Basque тези хапки се наричат pinchos, а думата означава бодил (да прободеш), понеже хапките винаги се сервирали на клечка, просто за да се улесни вземането им.

скалопини, чоризо и Манзанила маслини

 След като знаем това не е трудно да подготвим тапас парти, не е нужна извънредна сума, за да доставите удоволствие на своите гости или своето семейство. Всичко, което става за мезе или подчертава вкуса на вината възможно най-добре, може да се комбинира в малки и разнообразни хапки. Обикновено това са сирена и плодове (в комбинация), сушени колбаси и месо, солена риба, маслини Манзанила, чипсове, кракери, пастети, ядки, яйца и морски продукти и хайвер, зелени билки и различни салати. Тапас може да се сервира студена или топла, както и комбинирана.
пушена сьомга и крема сирене


Популярни комбинации за плодове и сирена са пъпеш и Прошуто-крудо, френско козе сирене и смокини, круши и Бри, ябълки и Чедар, Фета и диня, Провалоне и круша, синьо сирене и смокини. Хубаво е да се намери баланс между сладко и солено.
Канапето може да е картофен или царевичен чипс, пълнозърнест хляб (франзела), всевъзможни кракери (дребни соленки, ако са със семена –още по-добре), половинка яйце (пътпъдъчите яйца са много подходящи за тази цел, поради малкия си размер), листа от средата на салата Ромейн, резани плодове или зеленчуци и др.

свинско месо на грил и салса

Солено адамаме, ядки с различни видове подправки, миди, кралски скариди, пълнени Халапеньо (вид люти чушлета) също са подходящи за тапас парти, защото лесно могат да се вземат с пръсти.
Морски дарове като коктейлни скариди, миди, октоподи, калмари също могат да се включат в салати с майонеза, каперси, кисели краставички, червена чушка, зелен лук, магданоз, силантро. Сладкият привкус на скалопините (миди Сен-Жак) е чудесен в комбинация с люто-соленото чоризо. Пушена сьомга и крема сирене с пресен копър, върху канапе от  препечен хляб с чесново масло е класика в жанра. Препечени картофки (кожички/лодки) със заквасена сметана и хайвер от сьомга или мини-блини със заквасена сметана и черен хайвер, определено не са от най-лесните за изпълнение, но си струва да се опитат.
Севиче може да се сервира на хапки върху канапе от царевичен чипс, а Тартар от риба тон или сьомга, може да се предложи върху свежите и хрупкави листа на Ромейн или Айсберг (салати).
Няма да се спирам на сухите мезета, шунки и чоризо, нито на пастетите. Тук, предполагам всеки може да сътвори свой уникален шедьовър.
Нека се завъртим мислено из нашенските продукти: Панирани хапки кисело мляко с подправки и запържени в хрупкава коричка, сервирани върху канапе от зелена пиперка със сигурност ще се запомнят от гостите ви. Комбинирайте кубчета сирене Дунавия с кубчета диня и забодете на клечка. Сиренето може да бъде оваляно в сусамови семенца, черни и бели. Варено червено или жълто цвекло на кубчета също се комбинира добре с българско сирене. Малки топчета, хапки-крокети от картофи с различни съставки, като кайма и къри или коктейлни скариди и фета, подправки комбинирайте с чери доматчета...Сигурна съм че комбинациите, които ще ви хрумнат ще са чудни, важното е да  приготвите тапас парти с настроение и в добра компания. Децата могат да се включат успешно в това забавление, ще бъдете изненадани  от смелите комбинации, които ще заформят вашите малчугани!  От вас се иска само да подберете подходящите вина.:)


червено цвекло и Фета


брускети с охлюви масло и босилек


чушка с провалоне и прошуто


брускети с грилован червен пипер, чесън и билки


козе сирене и кракери


Лолипопс от миди Сен-Жак с хрупкава коричка от писташио
Доматен чипс
Пълнени яйца с Фета и подправки


телешко "алангле" с гриловани круши, синьо сирене и гъби "соте"


запържени люти чушлета с галета, домати и козе сирене



агнешки котлети с писташио и чеснов сос




No comments:

Post a Comment