2 чаени чаши захар
1 ¾ ч.ч. брашно
¾ ч.ч. какаова пудра
1 ½ с.л. бакпулвер
1 ½ с.л. сода бикарбонат
1 с.л. сол
2 яйца
1 ч. ч. прясно мляко
½ ч.ч. олио
2 с.л. ванилов екстракт
1 ч. ч. вряща вода
180 грама полусладък (тъмен) шоколад
30 мл течна сметана
Загрейте фурната до 180°С. В две намаслени тави с размери (кръгла: 21 см/ ᴓ или продълговата 21 х 28см) поръсете брашно или какаова пудра.
Разбъркайте захарта, брашното, какаовата пудра, набухвателите и солта в дълбока купа. Добавете яйцата, млякото, олиото и ванилията. Разбийте с миксер на средна скорост за около 2 минути. Добавете горещата вода и разбийте с телена бъркалка.
Разтопете на парна баня школодът с малко сметана и го добавете към сместа. Изсипете в приготвените форми за печене.Сместа трябва да е рядка и да се разлее добре на тънък пласт.
Печете докато центърът на кейка се стегне.Оставете да изстине. Извадете от формата и гарнирайте по желание, например с малинова сметана и малини или с разбита шоколадова сметана, шоколадов сладолед и ганаш.
No comments:
Post a Comment