Monday, May 16, 2011

Забраненият ориз-десерти / Forbidden rice- desserts

 Портокалова Пана-Кота с Манго и Черен Ориз / Panna cotta orange and mango




Пана Кота ( Panna Cotta) е популярен крем в Италия, който се приготвя от прясно мляко, сметана, захар и желатин. Обикновено се гарнира с плодове (ягоди, малини, касис, боровинки, къпини) и лешници, бадеми. Реших да изместя идеята от ванилов крем с ягоди към Азия и да използвам два императорски елемента, “забраненият цвят” (жълтото) и “забранения ориз”.
Черният ориз се нарича забранен ориз, защото в древни времена бил привилегия единствено на китайските императори. Този ориз съдържа аминокиселини, желязо, фибри и витамини, намалява
 холестерола в кръвта, регулира кръвното налягане, предполага се, че е една от храните, които подпомагат борбата с раковите клетки.



4 порции

200 мл мляко (прясно, краве мляко или бадемово мляко аз ползвах бадемово мляко)
200 мл течна сметана 35%, неподсладена
4 с.л. захар
85 гр портокалов желатин (продукт на Jell-o)
есенция ванилия
1 манго “Адолфо”


Млякото, сметаната, желатина и захарта се загряват на котлона, за да се разтворят захарта и желатина.  Изсипва се в купички или чашки и се съхранява в хладилника, докато се стегне (около час). Гарнира се с плод и глазура (ползвах същия подсладен желатин и вода).



за ориза
60 гр черен ориз (наречен още Забранен ориз-англ. “forbidden rice”)
1 с.л. захар
вода

За ориза използвах метода на задушаване. Измих и сложих в малка тенджерка (заради самото му количество), покрих с вода (горе долу 250мл.) , похлупих с капак, изчаках да заври и намалих температурата, за да къкри и абсорбира водата. Можете да опитате зрънцата, ако ви се струват малко твърди, просто добавете още малко вода. Захар се слага към края. Когато водата е напълно абсорбирана и оризът мек, дръпнете от котлона и оставете да се задуши още десетина минути. Цветът е силно наситен, тъмно лилав. Гарнирайте върху пана-котата, когато желатинът вече се е стегнал.

Понеже ми беше останал малко сладък ориз и бях склонна да експериментирам, както с всеки нов продукт в моята кухня, върнах го на котлона и добавих 230 мл течна сметана (35% масленост), още една супена лъжица захар (на вкус), няколко капки бърбън-ванила. Разбърквах докато се сгъсти и изсипах в купичка. Гарнирах със сушени череши и писташио (безсолно). Относно вкусът на забранения ориз- на мен лично много ми допадна, напомня ми на чайовете Олонг, т.е. леко флорален, също така има привкус на ядки.

Сютляш с Черен Ориз, Писташио и сушени Череши /  Black rice pudding, Pistachio and Dried Cherry



No comments:

Post a Comment