Sunday, May 22, 2011

Супа от зелен боб и зелени сливи / Green beas and greengage soup


Традиционна пролетна българска супа, която може да се сервира както топла, така и изстудена.


700 гр  зелен боб  (приблизително 1 ½ lb)
20-тина  бр. зелени сливи (джанки)
1 малка глава лук (есшалот)
7-8 скилидки чесън
3-4 пролетни картофа
връзка копър
магданоз
зеленчуков бульон или Вегета
сол и черен пипер
30 мл растителна мазнина

Аз ползвах  тенджерата си под налягане, за да сготвя тази супа, но спокойно  може да се приготви и в обикновена тенджера.



Измийте и почистете от дръжките зеления боб, нарежете шушулките на удобни хапки. Измийте и нарежете картофките, можете спокойно да не ги белите, за  да имате повече фибри в супата. Обелете и добавете половината от чесновите скилидки, лука, дръжките на копъра и магданоза, мазнината. Подправете и затворете. След като заври варете 12 минути. Спазвайки инструкциите за сигурност, след като охладите  тенджерата под налягане, отворете капака и добавете сливите, върнете супата на котлона, ако е необходимо подправете  допълнително според вкуса си и я оставете да  къкри докато сливите омекнат.
Сливите се слагат към каря на готвенето, защото бързо се разкашкват и в супата остават видни само костилките. Когато сливите омекнат и придадат приятната киселинност на супата, дръпнете от котлона и подправете със счукан пресен чесън (останалата половина) и ситно нарязан пресен копър.

No comments:

Post a Comment