Sunday, January 30, 2011

Крем супа със скариди и чиризо, стил-Луизиана / shrimps and prawns bisque Louisiana style

Понеже  скоро гледах по телевизията как правят в Луизиана речни раци, място където се готви за душата преди всичко, ето какво ново:Имайте предвид,че е добре да осигурите килограм-килограм и половина речни раци на човек!:)

Rечните раци (crayfish) се измиват добре чрез разбъркване в подсолена вода за около 10-ина минути. Не ги дръжте дълго в кофата със сол, за да не се удавят. Изплакват се и се прецеждат. В гореща вода (голям чувен/тенджера) се слагат един лимон, срязан на половина, червен пипер, лют червен пипер, картофи,млечна царевица, лук, гъби, пушена наденица с червен пипер, чесън и задължително подправка Cajun, чието съдържание може да варира, но се състои предимно от червен пипер, сладък и лют, чесън, семена от целина, риган, босилек, лимон, кориандър, семена на горчица, дафинов лист, бахар. Когато заври и картофите поомекнат се изсипват раците. заври ли отново варете 5 минути, изключете котлона и оставете раците да киснат в бульона около 20 минути. прецедете и сервирайте.


Понеже нямах под ръка речни раци и се вдъхнових от ТВ- предаването, ето какво сътворих: Крем супа със скариди и праунс- Луизиански стил



20 големи скариди, обелени (prawns)
1 купа малки коктейлни скариди
2 “Чиризо” наденици, обелени и нарязани/ надробена (пушена сурова наденица с червен пипер и чесън, популярна в Испания, Португалия, Латинска и Южна Америка)
300 гр гъби
150 гр зърна варена царевица (от консерва)
1 глава лук
1 стрък целина
2-3 скилидки чесън
30 грама краве масло
чипка лют  червен пипер
супена лъжица червен пипер
чаена лъжичка млян кориандър
дафинов лист

сух рига,  босилек, мащерка, сол и черен пипер
700 мл прясно мляко
3-4 супени лъжици царевично нишесте
няколко стръка пресен кориандър-силантро ( cilantro -прилича на магданоз, но има различен от семената си, силно изразен аромат) за гарниране

Нарежете лука, целината на кубчета, нарежете на тънки филийки чесъна. Запържете в дълбока тенджера с краве масло, когато зеленчуците поомекнат добавете и пушения колбас.

 След като чиризото се запържи и зеленчуците станат златисти  добавете гъбите и подправките, включително и червения пипер.Нека се запържи леко.Внимавайте да не го прегорите.

Налейте прясното мляко, изсипете прецедената царевица и оставете да заври. След като заври изсипете размитото с малко мляко нишесте, за да сгъстите крем супата. Намалете котлона и оставете да къкри около 10 минути.
Можете да нарежете силантро на ситно и да добавите към супата , след като вече сте я дръпнали от огъня.

No comments:

Post a Comment