Sunday, January 30, 2011

Терин с пилешки дробчета, гъби и бекон



Ако обичате домашен пастет, несъмнено  тази рецепта ще Ви допадне много.
Терин е кeрамичен съд за печене с правоъгълна или обла форма, с отвесни високи стени.
 Думата терин също се използва  и като термин, за да се обозначи онова, което се приготвя в този съд, а то е предимно месни печива, макар че можете да приготвите суфле или хляб, също така да желирате зеленчуци, яйца, меса.
 Терин може да се направи по два начина, чрез печене или чрез желиране.
За днешната рецепта ще Ви е необходим гъст бульон от свински джолани, за да може да желирате Терин-а. Не се изисква печене.



500 гр пилешки дробчета
400 гр гъби, нарязани на тънки филийки
150 гр пушен свински бекон, нарязан на ситно
1 глава лук, нарязана нa ситно
30 мл коняк или Порто
2 супени лъжици мащерка
1 чаена лъжичка сух градински чай
малка връзка пресен риган
връзка зелен лук (по желание)
сол и черен пипер
40 мл мазнина за запържване (най-подходяща е пачата мас)
600 мл прецеден бульон от свински джолани (когато приготвяте този бульон, добавете стрък целина, лук, чесън, бахар черен пипер, дафинов лист)


Не пропускайте!>>> Измийте и прегледайте дробчетата, за да не би да има останала жлъчка по тях. Една жлъчка може да вгорчи цялото ястие.<<<

Задушете лука, бекона и дробчетата в мазнината. Добавете гъбите, когато дробчетата са полуготови. Когато гъбите омекнат изсипете коняка или Портото (сладко вино, произвеждано в Португалия). Подправете със солта и останалите подправки.
Дръпнете от котлона и пасирайте с вилица  1/3 от  дробчетата. Добавете бульона горещ. Смесете с останалия микс -дробчета, гъби, бекон и т.н.  изсипете в терин и изчакайте да изстине. Покрийте с готварско, найлоново фолио и приберете в хладилника. Сервирайте, когато се стегне, на следващия ден.

Поднесете с препечен хляб и червено Каберне или като закуска с чаша ментов чай.

No comments:

Post a Comment