Този начин за приготвяне на свински език е популярен в Родопите- една от любимите бабини рецепти!
3 свински езика
1 глава чесън (7-8 скилидки)
домати от консерва
60-70 грама саламурена сланина
черен пипер зърна
2-3 дафинови листа
2 супени лъжици червен пипер
50 мл червено вино
вода, колкото да покрие езиците
2-3 супени лъжици брашно
сол
Езиците се измиват, осоляват и фаршироват поне на 6 места (всеки) с малък остър нож. Джобовете се пълнят с половин скилидка чесън, 1-2 зърна черен пипер, отчупено парче дафинов лист, парче сланина. В гледжосаното гърне се слага част от накълцаните домати от консерва/буркан, нареждат се езиците поръсват се с червен пипер и се заливат с останалата част от доматите , червеното вино и вода, колкото да ги покрие. Гърнето се похлупва и се оставя да къкри на печката поне 6 часа. Помните онези готварски печки на дърва, нали!?:)))
Е, за една съвременна домакиня, в днешното забързано ежедневие, тенджерата под налягане върши чудесно същата работа. Ако все пак желаете онзи вкус от самозабравило се време, ползвайте тенджера за бавно готвене (slow cooker, Crock-Pot)
30-40 минути в тенджера под налягане (сложете по-малко вода) са достатъчни, ако бързатеJ
Извадете езиците и ги обелете, а след това нарежете на хапки. Размийте брашното с малко вода и върнете към соса. Нека клокне и се сгъсти. Можете да изсипете в тавичка и запечете във фурна. Налейте кана домашно червено вино и нарежете самун хляб. Извадете от туршията или киселите краставички.:) Да ви е сладко!
***
туризъм, Велингард, спа курорти, имоти във Велинград, спа процедури, минерална вода
***
туризъм, Велингард, спа курорти, имоти във Велинград, спа процедури, минерална вода
No comments:
Post a Comment