Sunday, October 24, 2010

Пълнен свински далак / Oven rosted pork spleen recipe

Помните ли Чарли Чаплин в една планинска хижа, готвещ обувка? Една вкусна асоциация винаги изниква в съзнанието ми, когато гледам този епизод и изпитвам желание да сготвя пълнен далак. Пълнен далак с ориз и подправки е семейна рецепта и  лесно изпълнима. Самият вид на готовото мезе предизвиква онова, което и похапването на Чарли-апетит, въпреки че печеният далак има вид на стари кожени  обувки  с бомбета:))) Вижте клипчето с Чарли Чаплин / Charlie Chaplin eating his shoe - The Gold Rush:  http://www.youtube.com/watch?v=mtZTIwSIuGw


3 свински далака
1 чаша ориз
малка глава кромид лук, накълцан на ситно
25 мл червено вино
връзка зелен лук, накълцана
няколко стръка магданоз
щипка кимион
млян черен пипер и сол
25 мл олио

Изрежете мазнината от далака и я съхранете за ориза. Далакът нарежете на парчета, всяко около 10 см дължина. С малък остър нож продупчете дълбок отвор от единия край и оформете джоб от далака с помощта на пръстите си. Не се тревожете, ако не успеете от първия път! Неуспешните опити могат да се накълцат на ситно и да минат към плънката.Плънката:

Сгорещете мазнината и запържете далакa, лукa и оризa. Добавете 2 чаши и половина вода, вино, зелените подправки, сол и черен пипер. Задушете на слаб огън до пълното попиване на водата. Напълнете с тази смес джобовете и зашийте с игла и конец. Наредете в тава и залейте с вода 1/3 от височината на пълнените парчета далак и малко олио. Посолете. Запечете за около 30 минути във фурната 230С. Обърнете поне веднъж  далаците, за да се изпекат равномерно и от двете страни.

Преди сервиране не забравяйте да махнете конците, за да не се налага да вадите конците, кактоЧарли дърпа връзката от обувката "а ла спагети" :)))
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...