Saturday, April 19, 2014

Козуначени венци с Кренбърис и Бадеми / Козуначено тесто за машина


 

Тази година реших, че месенето на козунака ще бъде работа на  машината  за хляб, така че си спестих доста време и усилия. Имах избор между това да изпека козунака в самата машина или да го оформя и ползвам фурната. Избрах втория вариант, като оформих малки плитки и ги завих на венци. Получиха се 5 бр. х 145гр. (от четвърт доза) малки козуначени венци, които украсих с бадеми и захар. Рецептата за козуначено тесто ползвам повече от 10 години, намерих я в готварската книга: „Българска национална кухня” –издателство СКОРПИО ви, София 2002. Рецептата за основната доза можете да видите тук.

Малкото неща, които променям в рецептата са количеството захар (обикновено добавям 2-3 с.л. повече за четвърт доза), просто защото обичам козунаците по-сладки и количеството лимонова кора, слагам повечко. Стафиди, кренбъри, бадеми, шоколадов чипс и др. допълнителни щриволинки слагам според настроението си  и наличните в кухнята продукти.

Виж пълната доза ТУК

Четвърт доза за Козунак, която приляга на обема на машината ми за хляб (макс. 2.0LB)

·       250гр. брашно

·       2  малки яйца или едно голямо

·       1/2 ч.ч. прясно мляко

·       1/2 ч.ч. захар (включвам добавената от мен)

·       8 гр. мая (суха за традизионно бухване, а не бързо)

·       щипка сол

·       ванилия

·       фино настъргана кора от 2 до 4 лимона

·       в днешните козунаци сложих бадеми и сушени кренбърис

·       1 жълтък, разреден с 1 ч.л. вода за намазване на втасалото тесто, бадеми, канела и кристална захар за поръсване

Всички продукти, но без маслото се изсипват в контейнера на машината и се пуска програмата за правене на тесто и втасване (без печене). След като козуначенето тесто втаса, изпълни купата, но без да прелива, пускам програмата отново и наливам разтопеното краве масло на тънка струйка или лъжица по лъжица, докато  бъде поето от тестото. След като програмата извърши второто месене (но без да се изчаква втасването), козуначеното тесто се изважда и оформя в желаната форма, едва тогава оформения козунак или мини козунаци се оставят да втасат повторно. Ползвам фурната на минимални градуси 50°С при полуотворена врата. Когато тестото втаса се маже с разреденото яйце, поръсват се бадеми, захар и канела. Пекат се върху хартия за печене при 180°С за около 15-18мин.

Христос Воскресе!
 


 

1 comment:

  1. Воистина Возкресе!
    the-globe-trot.blogspot.com

    ReplyDelete