Saturday, April 5, 2014

Соленките от моето детство



Тези  соленки са едни от любимите ми, защото майка ги правеше за специални тържества или рожденни дни и винаги ги асоциирам с положителни емоции и хубави спомени.

Мисля, че рецептата беше толкова разпространена, че почти на всяко тържество в детската градина имаше по няколко подноса  от тях, правени от различни жени (майки) J  Имам и други любими соленки тип-кифлички с кашкавал, за които ще дам рецепта някой ден живот и здраве...

Сега Ви представям  соленките от моето детство, обаче с лек намек от настоящето. Обикновено в този тип соленки се слага сирене, но аз използвах съвсем малка част от него, имах останало българско сирене само около 50 грама. За да подсиля аромата и вкуса на соленките ползвах Пармезан И Чедар-така соленките продобиха различен вкус, вид и аромат-  еднакво приятни за вкусовите рецептори и за очите и се превърнаха в чудесна компания на едно изстудено Шардоне.

·       200 мл. кисело мляко

·       1 кафена лъжичка бакпулвер

·       150 гр. свинска мас

·       1 бр. яйце

·       150 гр. настърган Чедар

·       50 гр Пармезан

·       3-4 с.л. ким

·       1 жълтък за намазване (опция)-не съм ползвала

·       Щипка трапезна сол за тестото

·       Едра морска сол за поръсване на соленките

·       Брашно-колкото поеме за твърдо тесто, което може да се разточва

Бакпулверът се разбърква в киселото мляко, за да шупне. Добавят се яйцето, сирената, солта и кима. Свинската мас се реже на малки кубчета и се добавя към микса. Всичко това се изсипва в кладенче от брашно и се замесва до твърдо тесто.  Топката тесто се разточва на кора с дебелина около 7 мм. и се нарязва на лентички с вълнообразен резец. По желание могат да се намажат с жълтък (разбит с няколко капки вода и олио) и поръсят с ким и морска сол. Аз лично ги поръсих с ким и морска сол, без да ги мажа с нищо и след това леко прекарах точилката върху кората. Соленките се пекат при 180°С до порозовяване.

No comments:

Post a Comment