Тези соленки са едни от любимите ми, защото майка
ги правеше за специални тържества или рожденни дни и винаги ги асоциирам с
положителни емоции и хубави спомени.
Мисля, че рецептата беше толкова
разпространена, че почти на всяко тържество в детската градина имаше по няколко
подноса от тях, правени от различни жени
(майки) J Имам и други любими соленки тип-кифлички с
кашкавал, за които ще дам рецепта някой ден живот и здраве...
Сега Ви представям соленките от моето детство, обаче с лек намек
от настоящето. Обикновено в този тип соленки се слага сирене, но аз използвах
съвсем малка част от него, имах останало българско сирене само около 50 грама.
За да подсиля аромата и вкуса на соленките ползвах Пармезан И Чедар-така
соленките продобиха различен вкус, вид и аромат- еднакво приятни за вкусовите рецептори и за
очите и се превърнаха в чудесна компания на едно изстудено Шардоне.
· 200 мл. кисело
мляко
· 1 кафена
лъжичка бакпулвер
· 150 гр.
свинска мас
· 1 бр.
яйце
· 150 гр.
настърган Чедар
· 50 гр
Пармезан
· 3-4 с.л.
ким
· 1 жълтък
за намазване (опция)-не съм ползвала
· Щипка трапезна
сол за тестото
· Едра морска
сол за поръсване на соленките
· Брашно-колкото
поеме за твърдо тесто, което може да се разточва
Бакпулверът се разбърква в
киселото мляко, за да шупне. Добавят се яйцето, сирената, солта и кима.
Свинската мас се реже на малки кубчета и се добавя към микса. Всичко това се
изсипва в кладенче от брашно и се замесва до твърдо тесто. Топката тесто се разточва на кора с дебелина
около 7 мм. и се нарязва на лентички с вълнообразен резец. По желание могат да
се намажат с жълтък (разбит с няколко капки вода и олио) и поръсят с ким и
морска сол. Аз лично ги поръсих с ким и морска сол, без да ги мажа с нищо и
след това леко прекарах точилката върху кората. Соленките се пекат при 180°С до
порозовяване.
No comments:
Post a Comment