Saturday, April 5, 2014

Уон-Тон супа


 

Това е една от любимите ни азиатски супи, които готвя у дома, ароматна и засищаща, едновременно красива-препоръчвам я на всяка домакиня, обичаща готварството!

 

·       1 ½ л свински бульон (или пилешки, но аз предпочитам свински)

·       350 гр свинска кайма

·       50 гр. дребни, коктейлни скариди

·       8-10 бр. едри скариди (тигрови или бели скариди)-опция

·       40 бр. плик листи за Уон-Тон

·       2 яйчени белтъка

·       1 стрък праз лук

·       2 с.л. настърган джинджифил

·       5-6 скилидки чесън

·       1 с.л. Самбал-Олек (чили)

·       2 с.л. сусамово олио

·       Соев сос на вкус, (за да се придаде солен вкус на супата)

·       100 гр бобови кълнове

·       1 купа нарязани листни зеленчуци по избор (спанак, ю-чой, кале-аз съм ползвала кале тук)

 

Не е трудно да се приготви домашен месен бульон, особено ако имате тенджера, която готви под налягане. Достатъчно е да ползвате изрезки и кокали за свински бульон или пилешки фенери за пилешки такъв; сол, лук, по желание чесън, дафинов лист и бахар. Понякога слагам морков или целина. В тази рецепта съм упоменала количеството бульон, но неговата направа остава Ваш избор. Едно от нещата, които никога не бих си позволила е да купя готов бульон в кутия от магазин, пфф(!).

Бульонът трябва да ври, когато се добавят готовите бохчички, наречени Уон-Тон. Ето как се прави плънката за тях:

Пълнеж за уон-тон: каймата се смесва със скаридите, овкусява се с част от праз-лука (нарязан на ситно), сол, няколко капки сусамово олио, чили паста, обърква се. Разбира се всичко може да се сложи в блендер и да се размеси за секунди. Листите за уон-тон се мажат с белтък, за да могат да се слепят, след като на всеки от тях се постави пълнеж. Оформят се бохчи или триъгълници.

Оформените уон-тон(ни) се пускат във врящата супа за около 6-7 минути или докато изплуват на повърхността, а листите им омекнат достатъчно. Едрите скариди също се добавят към края на варенето, тъй като месото им е деликатно и не търпи продължителна термична обработка, почервенеят ли еднакво от всички страни, то могат да се считат за готови.  Празът може да с ераздели на две части, едната се слага в началото на направата на бульона, за да го овкуси добре, а другата част, по възможност нарязана на колелца накрая на варенето, за да се попари , но да останат красиви кръгчета.Супата се овкусява с останалите продукти и накрая се добавят листните зеленчуци и бобовите кълнове. Супата се сервира гореща.

No comments:

Post a Comment