Заешкото месо често присъства на трапезата ни. От няколко седмици снимките на последния заек, който изпекох със зеленчуци се мъдрят в кулинарната ми папка в очакване на своя звезден момент- представяне в блог Eclectic Cuisine с принадлежаща им рецепта. E, този момент настъпи:
· 1 почистен заек, нарязан на порции, около 1.200кг
· 60 гр краве масло
· 1 корен пащърнак
· 2 -3 големи картофа или малки червени картофки (може и пролетни-цели)
· 1 морков
· 3 глави чесън
· 1 бр rutabaga (брюква)*
· ½ грудка резене (финокио)
· 1 глава лук
· 1 стрък праз лук
· няколко клончета сух розмарин
· 4-5 зърна бахар
· 2 бр дафинов лист
· 100 мл бяло вино
· 100 мл вода
· 4-5 с.л. брашно
· сол, черен пипер
*Брюквата (руски) или rutabaga (англ.) е кореноплоден зеленчук, който е
кръстоска между ряпя и зеле-никога не съм срещала този вид „ряпа” в България,
затова не знам и българското ѝ
наименование. Използвана е в скандинавската и руската кухня под формата на
пюрета, печива, крем супи, десерти. Има консистенция, наподобяваща сладък
картоф и сладък привкус. Аз харесвам този зеленчук предимно печен на фурна. Преди
да се полза, се измива и бели, също както ряпа, малко по-дълбоко, за да се
отстрани по-светлата му кора под външното покритие, същинската кора.
Зеленчуците се почистват и се нарязват на едро, а на чесновите глави се
остраняват само връхчетата. Заешкото месо, нарязано на порции се осолява и
обрашнява. Пържи се в разтопено краве масло, като парчетата се обръщат поне
веднъж, за да придобият златист загар и от двете си страни, след което се нареждат
в тавата, в която ще се пекат. В останалото олио се задушават зеленчуците за
около 2-3 минути. Като се разбъркват. Насипват се подправките. Това се прави не
за това да омекнат зеленчуците, а по-скоро да се „облажат” с маслото и
подправките, след което се насипват върху заешкото месо. В тавата се наливат
виното и водата, всичко се запечатва с алуминиево фолио или капак и се пече
около час и двайсет минути при 180°С
No comments:
Post a Comment