Saturday, April 19, 2014

Печен заек с кореноплодни зеленчуци
Заешкото месо често присъства на трапезата ни. От няколко седмици снимките на последния заек, който изпекох със зеленчуци се мъдрят в кулинарната ми папка в очакване на своя звезден момент- представяне в блог Eclectic Cuisine с принадлежаща им рецепта. E, този момент настъпи:

·       1 почистен заек, нарязан на порции, около 1.200кг

·       60 гр краве масло

·       1 корен пащърнак

·       2 -3 големи картофа или малки червени картофки (може и пролетни-цели)

·       1 морков

·       3  глави чесън

·       1 бр rutabaga (брюква)*

·       ½ грудка резене (финокио)

·       1 глава лук

·       1 стрък праз лук

·       няколко клончета сух розмарин

·       4-5 зърна бахар

·       2 бр дафинов лист

·       100 мл бяло вино

·       100 мл вода

·       4-5 с.л. брашно

·       сол, черен пипер

 

*Брюквата (руски) или rutabaga (англ.) е кореноплоден зеленчук, който е кръстоска между ряпя и зеле-никога не съм срещала този вид „ряпа” в България, затова не знам и  българското ѝ наименование. Използвана е в скандинавската и руската кухня под формата на пюрета, печива, крем супи, десерти. Има консистенция, наподобяваща сладък картоф и сладък привкус. Аз харесвам този зеленчук предимно печен на фурна. Преди да се полза, се измива и бели, също както ряпа, малко по-дълбоко, за да се отстрани по-светлата му кора под външното покритие, същинската кора.

 

 

Зеленчуците се почистват и се нарязват на едро, а на чесновите глави се остраняват само връхчетата. Заешкото месо, нарязано на порции се осолява и обрашнява. Пържи се в разтопено краве масло, като парчетата се обръщат поне веднъж, за да придобият златист загар и от двете си страни, след което се нареждат в тавата, в която ще се пекат. В останалото олио се задушават зеленчуците за около 2-3 минути. Като се разбъркват. Насипват се подправките. Това се прави не за това да омекнат зеленчуците, а по-скоро да се „облажат” с маслото и подправките, след което се насипват върху заешкото месо. В тавата се наливат виното и водата, всичко се запечатва с алуминиево фолио или капак и се пече около час и двайсет минути при 180°С

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...