Wednesday, February 27, 2013

Шоколадови лалета-кошнички


През последните две седмици отделях по малко време за направата на малки шоколадови кошнички и в крайна сметка направих толкова, колкото ми бяха необходими за едно дамско парти. Настроението, което ми създават лалетата винаги е положително, а и отдавна имах идея да пресъздам тези пролетни, красиви цветя от шоколад:


Хубавото на тези кошнички е, че могат да се приготвят предварително и напълнят по желание преди самия повод, за който са сътворени. Опитах няколко техники, показани в ю-туб: с ледена формичка, с пластична форма и с балон, като най-доволна от резултата бях при третия опит.
Шоколадът трябва да е полусладък, разтопява се на парна баня и към него се добавя краве масло (без сол). Количеството краве масло е 1:6 (краве масло към шоколад). Изпробвах вариант и без краве масло, но шоколадовите чашки се чупеха лесно при отлепянето от формата-модел, а разтопеният шоколад бързо се сгъстяваше. Добре е от времена време да се връща на котлона, за да се поддържа постоянна течното му състояние. Все пак не бива да е прекалено топъл, защото се разтича лесно. Слоят, който се нанася върху формата за модел трябва да е поне с дебелина 3 мм. Проблем имах и с махането на балоните от шоколадовите купички, тъй като шоколадът се топеше лесно между пръстите ми. Наложи се да държа на няколко пъти една от двете заледени бирени чаши, които стоят обикновено в камерата на хладилника готови за споделяне на подвизи, само и само да изстудя пръстите си преди да работя отново с шоколада.
Установих, че балоните, обикновени водни балони за парти, трябва да са пълни с вода и завързани така,че да са твърди и стегнати при допир. Онези, които НЕ бях вързала изкъсо бяха по трудни за отлепяне от шоколада, или просто невъзможни за отлепяне. Положителното нещо в тази пипкава, но забавна занимавка, беше че каквито и счупени шоколадови парченца да оставаха винаги можеха да се претопят и ползват наново. 
Още една трудност срещнах, когато част от балоните полепнаха по шоколада точно във вътрешността на чашките, но и за това намерих решение, с иглата, с която пуках балоните лесно и бързо успях да отсраня латексовите парченца.
Може би вече се досещате каква е техниката!? Балоните се пълнят с вода до желания размер и връзват стегнато, така че да няма въздух в тях. Потапят се в разтопен шоколад или се намазват с помоща на четка, шпатула, лъжичка и оставят да изстинат в хладилника за около 20 минути. След като шоколадът се втвърди достатъчн, балоните се пукат над мивката с игла и латексът се остранява от шоколадовите чашки.


При работата с лед шоколадът изобщо не искаше да обхване формата, а се плъзгаше безобразно по ледените блокчета обратно в купата.
Накрая от неуспешните опити, превърнали се като че в гнездо, пълно с черупки на току що излюпили се дракончета, прибягнах до направата на сладък моделин (не точно марципан). С малко, течна сметана, пудра захар, царевично нишесте и краве масло, натрошените парченца от бяло-розовите лалета се превърнаха в удобна за моделиране маса... а този сладък моделин скоро се преобрази в цветя, за които всъщност още не съм намерила приложениеJ


3 comments:

  1. Много обичам красивите лалета....,вече обичам и шоколадовите лаленца:)Прекрасни са твоите,Светле- особено белите с розовите шарки....Браво!

    ReplyDelete
  2. Еха, добра идея, Светле!

    ReplyDelete
  3. Благодаря, Милена, Марта! Занимавка си е:)))за тези, които имат време и нерви, аз няма да я повторя:)))) Весела Баба Марта!

    ReplyDelete