Tuesday, February 12, 2013

Yu Choy с Хой Син сос, говеждо, гъби и скариди


След едно приятно пазаруване в Т&Т, верига магазини с азиатски стоки, прибрахме се у дома с торба зелентии- лимонова трева, Бок Чой, Ю Чой, тайландски босилек-все екзотични наименования. Ю Чой (Yu Choy) е роднина на зелето, но има меки, зелени листа и жълти цветове, месесто стебло и го намирам за вкусен и полезен листен зеленчук, поради огромното му съсдържание на витамин С, витамин А, калций и желязо. В 85 гр от него има само 20 калории, което го прави подходящ и за диети. Нарича се още цъфтящо китайско зеле, а в буквален превод означава масленият зеленчук, понеже от него се добива олио, подобно на рапицовото. Подходящ е за задушаване, супи, салати. Оказа се много вкусен зеленчук!


2 порции
·      150 гр говеждо месо, жулиени
·      10 бр , обелени скариди
·      80 гр гъби
·      600 гр Yu Choy
·      3-4 стръка китайски босилек
·      2-3 скилидки чесън
·      1 глава кромид лук
·      60 мл Хой Син сос
·      Шрирача сос на вкус
·      30 мл олио от авокадо
·      5 мл сусамово олио
·      Сусамови семенца

Загрейте (на силен огън) олиото в уок и добавете нарязаните на дребно лук и чесън. Запържете за секунди, след това добавете нарязаните жулиени месо, гъби, нарязаните дръжки* от Ю Чой. Разбъркайте за трийсетина секунди, колкото цвета на месото и скаридите да се промени. Добавете листата на зеленчука, Хой Син сос, объркайте и отсранете от котлона. С помоща на решетъчна лъжица извадете всички зеленчуци, скариди, месо в чиния, а останалия сос редуцирайте до желаната гъстота и с него полейте ястието. Гъбите и зеленчукът пускат вода, ако искате можете да сгъстите соса, който е останал в уок-а и с нишесте от тапиока или царевично такова, аз избягвам нишестетата, когато мога. Поръсете със сусамови семенца и сервирайте горещо.
*Дръжките са месести и изискват малко по-дълго време за термична обработка, докато листата само се попарват и са готови.



No comments:

Post a Comment