Tuesday, February 12, 2013

Yu Choy с Хой Син сос, говеждо, гъби и скариди


След едно приятно пазаруване в Т&Т, верига магазини с азиатски стоки, прибрахме се у дома с торба зелентии- лимонова трева, Бок Чой, Ю Чой, тайландски босилек-все екзотични наименования. Ю Чой (Yu Choy) е роднина на зелето, но има меки, зелени листа и жълти цветове, месесто стебло и го намирам за вкусен и полезен листен зеленчук, поради огромното му съсдържание на витамин С, витамин А, калций и желязо. В 85 гр от него има само 20 калории, което го прави подходящ и за диети. Нарича се още цъфтящо китайско зеле, а в буквален превод означава масленият зеленчук, понеже от него се добива олио, подобно на рапицовото. Подходящ е за задушаване, супи, салати. Оказа се много вкусен зеленчук!


2 порции
·      150 гр говеждо месо, жулиени
·      10 бр , обелени скариди
·      80 гр гъби
·      600 гр Yu Choy
·      3-4 стръка китайски босилек
·      2-3 скилидки чесън
·      1 глава кромид лук
·      60 мл Хой Син сос
·      Шрирача сос на вкус
·      30 мл олио от авокадо
·      5 мл сусамово олио
·      Сусамови семенца

Загрейте (на силен огън) олиото в уок и добавете нарязаните на дребно лук и чесън. Запържете за секунди, след това добавете нарязаните жулиени месо, гъби, нарязаните дръжки* от Ю Чой. Разбъркайте за трийсетина секунди, колкото цвета на месото и скаридите да се промени. Добавете листата на зеленчука, Хой Син сос, объркайте и отсранете от котлона. С помоща на решетъчна лъжица извадете всички зеленчуци, скариди, месо в чиния, а останалия сос редуцирайте до желаната гъстота и с него полейте ястието. Гъбите и зеленчукът пускат вода, ако искате можете да сгъстите соса, който е останал в уок-а и с нишесте от тапиока или царевично такова, аз избягвам нишестетата, когато мога. Поръсете със сусамови семенца и сервирайте горещо.
*Дръжките са месести и изискват малко по-дълго време за термична обработка, докато листата само се попарват и са готови.



1 comment:

  1. Благодаря за рецептата, стана супер. Малко увеличих телешкото на 250 гр., зеленото ми беше около 350 гр. (но за вкусът на семейството като количество се оказа достатъчно)., добавих малко рибен сос и изключих Шрирача, че много жежко ми се стори. Coсът, който получих, си беше гъст и нямаше нужда от редукция, вероятно защото използвах накиснати сухи гъби, а може би от срах стъблата да не хрупат прекалено много ги оставих на огъня за малко по- дълго... Няма значение, както казах стана чудесно.
    Весели празници!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...