Saturday, February 16, 2013

Тартар от сьомга- два вида

 Мъжът ми поръча онзи ден тартар от сьомга-дояло му се. Що пък не, и аз обичам-рекох си. Речено –сторено. Както бях в супера, грабнах 450 грама почистено филе от атлантическа сьомга, нахвърлих още няколко продукта в кошницата си, като например пресен джинджифил и връзка зелен лук и се прибрах.
 Първият вид тартар със сьомга, който много кратно  е правен у дома вече е описан тук, но за улеснение ще копирам рецептата от старата публикация. Този път му добавих зелен лук, олио от авокадо и чили сос Шрирача.
Тартар от сьомга-първи вид
·      250 гр сурово филе от сьомга, почистено от кожа и кости
·      30 мл лимонов сок
·      2 малки скилидки чесън, счукан
·      1 ч.л. пресен джинджифил, настърган на ситно
·      1 с.л. олио от авокадо
·      1 домат или 7-8 чери доматчета, нарязани на дребно
·      зехтин, сол и черен пипер
·      3 стръка зелен лук, нарязани на дребно
·      чили сос на вкус

Добре е рибата да е предварително замразявана, поради съображения за сигурност. Моля, отворете връзката към СУШИ, за да прочетете подробности за технологията на съхраняване на риба за суши и сашими! Ниските температури унищожават паразитите.
Рибата се нарязва на дребни кубчета, смесва се с останалите продукти, овкусява се и се съхранява в хладилник до сервирането ѝ. Добре е да престои поне половин час.
Тартар от сьомга-втори вид

·      200 гр филе от сьомга, нарязано на дребни кубчета
·      ½ ч.ч. кубчета от краставица
·      1 ч.л. семенца от сусам
·      3 капки олио от сусам
·      соев сос на вкус
·      лимонов сок на вкус
·      чили сос на вкус
·      5-6 стръка силантро, накълцани на ситно
·      1 пресована скилидка чесън
·      щипка кориандър
Отново всичко се обърква, поръсва се със семенца, полива се чили сос на вкус и се сервира изстудено.

No comments:

Post a Comment