Saturday, February 9, 2013

Chop Suey с пиле и зеленчуци както и малко информация относно азиатските сосове.


В превод “chop suey” буквално означава асортимент от дребни парченца. Това ястие се сервира обикновено с гарнитура от варен ориз.  С подходящите подправки или сос
 сотираното месо и зеленчуци се превръщат сравнително лесно в екзотично ястие с автентичен вкус. 

За щастие не ми се налага да прибягвам до домашната направа на сосове, тъй като ги намирам лесно в магазина.

Като популярни сосове в азиатската кухня мога да посоча няколко основни за които се сещам и съм ползвала в рецептите си тук, но никага не съм им отделяла специално място за малко повече информация:
Хой-Син (Hoisin sauce)-буквално означава морска храна (seafood).Нека наименованието не ви подвежда-този сос се приготвя от ферментирали соеви и бобови семена (каша), оцет, захар, пшеница (глутен) или ориз, чесън и чили! Ползва се за подправяне на всякакъв род меса и зеленчуци. В аромата му няма дори следа от рибен привкус, а е сладко-солен, с изразена слаба киселинност.
Соев сос (Soy sauce)- предполагам сте добре запознати с този сос!? Приготвя се от ферметирали соеви зърна (риск от ГМО!), има високо съдържание на сол и често съдържа пшеница, следователно и глутен. Подходящ за ориз, нудъли,супи, всички видове меса, включително и риба. На пазара се срещат и  варианти без глутен.
Тарияки (Teriyaki sauce)- прави се на основата на Мирин (сладко, оризово вино), Соева паста, соев сос и захар. Ползва се за гриловани меса, както и за меса и зеленчуци приготвяни в уок. Подходящ е и за морска храна и риба.
Тамарин (Tamarind sauce) – Прави се от плода на тамариновото дърво. Има спицифичен вкус и се ползва за мариноване на риба, направата на сосове, супи и десерти.
Шрирача (Sriracha sauce)- наречен е на името на град в Тайланд (Si Racha)този чили сос е един от любимите ми! Ползвам го почти за всичко, супи, сандвичи, яйца, нудъли, месо, ориз и риба. Всичко, което може да понесе значителна доза пикантност.
Ойстър (Oyster sauce)- Този сос се прави от стриди, концентрат на стриди, царевично нишесте захар и сол. Използва се във виетнамската и тайландскатакухня, както и в кантонийската такава. Гъст, тъмен на цвят със солен привкус. Няма особено изразен рибен вкус, ако това ви плаши. Ползва се за меса, риба и морски продукти, зелечнуци, нудъли и ориз, супи, дори десерти.
 Сладко кисел сос (Sweet and Sour sauce)-обикновено така се обозначава асортимент от сладко-кисели сосове на базата на цитрусови плодове, сгъстени с нишесте и подправени със захар, оцет и чили.
Май е време да обърна внимание и на пилешкото със зеленчуци, които забърках преди няколко дена.

Оризът сварих в тенджера за ориз. Обикновен жасмин, бял. Всичко, което се слага в уреда е ориз и вода. Една сполучлива покупка за кухнята ми, тъй като у дома обожаваме суши, а оризът за суши става най-добре в пригодения за тази цел кухненски уред!
 Пилешкото месо нарязах на жулиенти и запържих с масло и сусамово олио до пълна готовност, след което добавих зеленчуците.


 Задуших под капак, като раздрусвах от време на време. Желателно е зеленчуците да останат хрупкави. Добавя се щедро от Хойсин сос и всичко се разбърква.

Няколко скилидки счукан чесън придаватдопълнително пикантен вкус на ястието. Сервира се горещо върху купа с готов ориз. Полива се с Шрирача сос и се поръсва със запечени на сух тиган сусамови семенца.

No comments:

Post a Comment