Thursday, January 25, 2018

Резолюция 2018                                                       Изгрев: Светлана Д.

(Вместо пролог-мотивационно)

"Онзи, който иска да направи нещо-намира начин, а друг, който не иска-намира оправдание."

"Там, където има воля, има и път." Т. Карлайл

"Който няма воля, всичко му е неволя." бълг. поговорка

  "If there is a good will, there is great way." William Shakespeare

            Преди няколко години  моя приятелка (родена  и израсла в Канада) ме попита каква е моята резолюция за Новата година. Погладнах я учудено, защото нямах  ни най-малка представа за какво ме пита!? Когато я помолих да ми обясни, тя каза, че по традиция всяка година тук (в Канада) хората правят свои резолюции и ги излагат  пред семесйтвото си, приятели  или ги пазят  за себе си, като нещо  съкровено, но във всеки случай се опитват да ги следват, като всяко съзнателно предприето и добре обмислено  решение. Възкликнах с удивление приемайки идеята, като  положителна  и значима информация. Навя ме мисъл, че може би тук се крие разковничето за успех в начинанията и просперитет в живота като цяло  на различните хора, а защо не и цели нации!? Знам, ние всеки ден вземаме решения, но  като че ли, ако това се случи в навечерието на Новата Година и декларира  публично  на първи януари, ние встъпваме в пакт; или сключваме официално  договор със себе си. Ако  клаузите на този договор се изложат пред второ лице или лица, то те придобиват по-голяма тежест  и ние ставаме по-отговорни  относно процеса на  тяхното съблюдаване. По традиция в България на Васильов ден,  първи януари,  ние правим баница с късмети. Всеки  един от нас очаква да му падне от небето Късмета за Новата година, оставяйки се в ръцете на съдбата -несъзнателно и безпричинно. Но, това е игра и е забавна-ще възнегодуват  повечето от Вас! ....Може би!?Чисто психологически аз  си декларирах на ум, че ще правя своя Резолюция всяка година. Всеки нов ден е нова възможност. 
Всеки нов ден е нова възможност  към по-добър, по-смислен, по-удволетворяващ живот. И знаете ли, не  е необходимо да  правите грандиозни планове за годината. Всяка резолюция може да е нещо дребно, но значимо за Вас или околните:може да е свързана с плановете Ви за учене или със здравето Ви; може да  е в името на  вашия квартал, град или някой близък;  може да е лична  или обществена кауза; може да е артистична изява...Но не забравяйте едно, нека Вашето решение за промяна бъде основателно и добронамерено,  хармониращо с околните и природата-само така вашият дух ще се почувства окрилен и свободен, в хармония с вашия ум! И като стана дума за хармония, искам да напомня, че ние хората Сме Светата Троица-Ум , Дух и Тяло, ние сме Цялост от тези три величини и от нас зависи  те да са в баланс.

На практика, какво Ви трябва, за да създадете  своята Резолюция: време за обмисляне; евентуално листи  и химикал, може и календар, ако сте педантични, подредени индивиди и най-същественото Воля, за да осъществите своите намерения.

"На дълъг път се тръгва с малка крачка."

Един практичен съвет: не прибягвайте до драстични промени, защото те трудно се следват. Разочарованието от самия себе си  не е добър приятел. Примерът "на час по лъжичка" за някои може да е по-ефективен по-приемлив. Някои идеи могат да се комбинират с други  или да се заменят според ситуацията и малко по малко всяка една дребна промяна може да се превърне  в част от ежедневието Ви, в стил на живот.


Аз прибягнах до месечно разхвърляне на дребни, но  значими за здравето ми промени, защото тялото е Хармът,  който се обитава от Ума и Душата и осъзнах, че нехайството ми руши този храм. Тези три елемента от нашата Цялост са като скачени съдове. Ако в един от тези съдове има пробойна, то енергията започва да изтича и от трите, затова ето, споделям с Вас моята Резолюция за 2018-та година:  

1.    Ден за добро количество детоксикиращ чай! Вместо кафе, както е обичайното при мен.
2.    Ден за фибри, защото преди да се започне строенето на здраво тяло, то трябва да се почисти.
3.    Ден за протеини-подобряват мускулния тонис, днес въхлехидратите нямат място в моето меню.
4.    Ден за хидратиране! Подобрява храносмилането, физическата способност, подпомага кръвното налягане и кожата.
5.    Ден за гореща, детоксикираща вана с ароматни масла и соли; пилинг и хидратиране на кожата.
6.    Ден за магнезий. Нашият мозък се нуждае от магнезий по време на стрес. Доказано е, че магнезият предотвратява и редуцира депресията и безпокойството.
7.    Ден за един пълен професионален масаж.
8.    Ден на "Спящата красавица" или така наречения "beauty sleep". Недостатъчният и непълноценен сън води до множество здравословни проблеми, затова е необходимо да се наваксва, когато може, за да изглеждаме по-млади  и красиви.
9.    Ден за пробиотици. Пробиотиците са неизменна част от нашето тяло-трябва да се помага на добрите бактерии.
10.                    Ден за  лека вечеря.
11.                    Ден завегетариански, кулинарни изкушения.
12.                    Ден за витамин D. Натурален по възможност. Слънце, къде си!? Тук, във Ванкувър има голям недостиг на слънце, това води до (SAD) seasonal affective disorder, целогодишно за съжаление.
13.                    Ден за плуване. Дори и да не умеете да плувате , упражненията във вода са полезни за мускулната и костната система.
14.                    Ден за разходка в парка или брега на океана. Завръщане към природата. Зареждане с енергия!Всички знаем колко добре се чувстваме след като сме били сред природата.
15.                    Ден за нов, екзотичен плод или смути!
16.                    Ден за ново салатно олио, толкова са много  и интернет гъмжи от информация кое от кое по-здравословни!:))) от авокадо, от хемп, с омега-3...
17.                    Ден за йонизиране. Борова гора, море,водопад,  спицифични домашни растения помагат това да се случи.
18.                    Ден за физическо натоварване. Среща с приятели в любимия Салса клуб  или фитнес салон, канго или др.
19.                    Ден за медитация и йога, за да подпомогнем онази връзка между тяло и дух.
20.                    Ден за колело. В планина с физическо натоварване или  сред пасторално поле , компания и кошница за къмпинг.
21.                    Ден за хидротерапия или шоколадова терапия, няма значение стига да е с терапевтичен ефект!
22.                    Ден за парна сауна.
23.                    Ден за витаминозен коктейл. Зеленчуци, плодове...
24.                    Ден за градинска работа. То, който има двор/градина знае, че тази работа  край и спицифичен ден няма!:)
25.                    Ден за хоби. Толкова много хобита, а толкова малко дни и средства!
26.                    Ден за приятели, но не от онези натоварващите.
27.                    Ден за Добро дело.
28.                    Ден за раглезваща покупка или накратко шопингтерапия.
29.                    Ден за хубава  и затрогваща книга.
30.                    Ден с артистична и културна насоченост. Балет, театър, арт-изложба...
31.                    Ден за бягство от ежедневието и рутината. Откриване на нещо ново, пътуване, опознаване на околната среда.
32.                    Ден за рутина и уют. Рутината като лекарство в нашият забързан и хаотичен ден, котва  и сигурност.
33.                    Ден за почистване и организиране на дома. Доказано е, че това чисто  домакинско задължение се проектира върху  нашите мисли, помагайки  ни да ги организираме.
34.                    Ден в който ще надскоча Себе си. Нещо екстремно за самата мен. Това не означава, че ще се запиша в кръжок по парашутизъм.:)
35.                    Ден за математика , знает ели  онзи ден реших задачката на Анщайн, онази за петте къщи с пет различни цвята и т.н., което ми достави огромно удволетворение!


...Списъкът надхвърли обичайните 30 месечни дни, но това е без значение. Списъкът може да продължи, да се приплете, да се преобрази в нов стил на живот или да вдъхнови някой друг да съчини свой списък, своя Резолюция. Ако това, последното се случи, то ще се радвам да споделите своя опит!?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...