Здравословното хранене все повече набира
популярност сред жителите на Северна
Америка, където затлъстяването, диабетът
и коронарните заболявания са силно изразен смъртоносен фактор. Търсят се нови, здравословни рецепти и
иноваторски идеи в технологиите на готвене. Захарта и всички нейни заместители
са легализирана отрова № 1 и гориво за раковите
клетки, както и за вскякакъв сорт
възпаления в тялото на човек. От всички видове подсладители, течни и
изкуствени, аз лично предпочитам натуралния мед и плодовата захар, това като че
ли ми се струва най-малкото зло. Също така вече купувам единствено тръстикова,
натурална захар, ако трябва да правя някакъв десерт, в който не мога да ползвам друго от изброеното
по-горе, като подсладител, но пък съвсем рядко правя десерти у дома. Купешките BBQ или барбекю
сосове се правят с меласа, царевична течна захар, аспартам, затова вече не купувам
такива, следствие на което, прибягнах до плодовете, като средство за
подслаждане на сосове и маринати.
Кивито например, има обширен кръг от полезни свойства, две от които
са наличието в него на ензим (актинидаин), който разгражда
лесно и бързо протеините в месото, млякото, соята и спомага за по-доброто
храносмилане, което го прави идеален кандидат за мариноване на месо, също както
папаята, ананасът, бананите и мангото. Всички тези
плодове съдържат този ензим и често се
ползват за естествено омекотяване на месото преди готвене. Анансът е чудесен в комбинация със свинско месо и
бекон, мангото добре подхожда на риба, а папая бих опитала с пилешко месо, но
все още не съм, затова не мога да дам препоръка за нея.
Агнешкото месо тук, в Канада е внос предимно от Нова Зеландия и Австралия, макар на пазара да
се предлага и малък процент местно
производство, аз купувам от новозеландското.
Кивито от друга страна е националния плод на Нова Зеландия, така че намирам
тези два продукта напълно съвместими, комплиментиращи се един-друг. Това, което
сътворих снощи се оказа много сполучлива марината, с двойнo приложение. В случая марината, която става на сос. Споделям рецептата с
пожелание за крепко здраве! :)
6 бр. агнешки котлети
2-3 бр. киви, зависи от размера им, аз ползвах две , но доста големички
2 с.л. ябълков оцет
1 с.л. мед
1 с.л. слънчогледово олио
1 к.л.
канела
1 к.л. семена от кориандър*
1 к.л. семена от резене*
1к.л. семена от ким*
1 к.л. семена от кимион*
1 червено люто чушле*
*Всички тези семена се стриват в хаванче и се
сипват в блендера преди смилането!
1 с.л.
морска, едра сол
_____
1/2 глава лук
Кивито се обелва внимателно и се нарязва на по-малки
парченца. /Ползвах малък блендер./ Всички
продукти с изключение на лука се смилат в блендер. Лукът се реже на едро и се
добавя на едро. Месото се залива с така приготвената марината и се оставя да престои
в хладилника най-малко 2 часа. /Моите котлети престояха в тази марината 6 часа.
/
Котлетите запекох в горещ чугунен тиган до
карамелизиране на коричка от двете им страни, като около тях нахвърлих стръкове целина и моркови, нарязани на едро,
малко гъби "Портобело" и залях със
соса/маринатата. Така приготвено, месото
се капсулова и остава сочно, докато трае същинското готвене- печенето.
Предпочетох този тиган, защото от котлона директно може да се пъхне във
фурната. Освен това обогатява храната на желязо, което е полезно за жените, но
това е друга тема. Запичането в тигана става за около 7-10 минути, докато
печенето в предварително, силно загрята фурна трае не повече от 10-15 мин.
Моята беше на 230˚С.
Сготвено така, агнешкото беше акомпанирано от
картофено пюре, подправено с карамелизиран чесън (roasted
garlic); пролетни бобчета, задушени в масло и гъби; и
полято с чилийско Каберене Совиньон, Santa Carolina 2016.
No comments:
Post a Comment