Tuesday, March 6, 2018

Агнешки котлети с киви марината /Плодови маринати      Здравословното хранене все повече набира популярност сред  жителите на Северна Америка, където  затлъстяването, диабетът и коронарните заболявания са силно изразен смъртоносен фактор.  Търсят се нови, здравословни рецепти и иноваторски идеи в технологиите на готвене. Захарта и всички нейни заместители са  легализирана  отрова 1 и гориво за раковите клетки, както и за вскякакъв сорт  възпаления в тялото на човек. От всички видове подсладители, течни и изкуствени, аз лично предпочитам натуралния мед и плодовата захар, това като че ли ми се струва най-малкото зло. Също така вече купувам единствено тръстикова, натурална  захар, ако  трябва да правя някакъв десерт, в който  не мога да ползвам друго от изброеното по-горе, като подсладител, но пък съвсем рядко правя десерти у дома.  Купешките BBQ или барбекю сосове се правят с меласа, царевична  течна захар, аспартам, затова вече не купувам такива, следствие на което, прибягнах до плодовете, като средство за подслаждане на сосове и маринати.


Кивито например, има  обширен кръг от полезни свойства, две от които са наличието в него на ензим (актинидаин), който  разгражда  лесно и бързо протеините в месото, млякото, соята и спомага за по-доброто храносмилане, което го прави идеален кандидат за мариноване на месо, също както папаята, ананасът, бананите и мангото. Всички тези плодове съдържат  този ензим и често се ползват за естествено омекотяване на месото преди готвене. Анансът  е чудесен в комбинация със свинско месо и бекон, мангото добре подхожда на риба, а папая бих опитала с пилешко месо, но все още не съм, затова не мога да дам препоръка за нея.


Агнешкото месо тук, в Канада е  внос предимно от  Нова Зеландия и Австралия, макар на пазара да се предлага  и малък процент местно производство, аз купувам  от новозеландското. Кивито от друга страна е националния плод на Нова Зеландия, така че намирам тези два продукта напълно съвместими, комплиментиращи се един-друг. Това, което сътворих снощи се оказа много сполучлива марината, с двойнo приложение. В случая марината, която става на сос. Споделям рецептата с пожелание за крепко здраве! :)6 бр. агнешки котлети
2-3 бр. киви, зависи от размера  им, аз ползвах две , но доста големички
2 с.л. ябълков оцет
1 с.л. мед
1 с.л. слънчогледово олио
1 к.л.  канела
1 к.л. семена от кориандър*
1 к.л. семена от резене*
1к.л. семена от ким*
1 к.л. семена от кимион*
1 червено люто чушле*
*Всички тези семена се стриват в хаванче и се сипват в блендера преди смилането!
1  с.л. морска, едра сол
_____
1/2 глава лук


Кивито се обелва внимателно и се нарязва на по-малки парченца. /Ползвах  малък блендер./ Всички продукти с изключение на лука се смилат в блендер. Лукът се реже на едро и се добавя на едро. Месото се залива с така приготвената марината и се оставя да престои в хладилника най-малко 2 часа. /Моите котлети престояха в тази марината 6 часа. /
Котлетите запекох в горещ чугунен тиган до карамелизиране на коричка от двете им страни, като около тях нахвърлих  стръкове целина и моркови, нарязани на едро, малко  гъби  "Портобело" и залях със соса/маринатата.  Така приготвено, месото се капсулова и остава сочно, докато трае същинското готвене- печенето. Предпочетох този тиган, защото от котлона директно може да се пъхне във фурната. Освен това обогатява храната на желязо, което е полезно за жените, но това е друга тема. Запичането в тигана става за около 7-10 минути, докато печенето в предварително, силно загрята фурна трае не повече от 10-15 мин. Моята беше на 230˚С.
Сготвено така, агнешкото беше акомпанирано от картофено пюре, подправено с карамелизиран чесън (roasted garlic); пролетни бобчета, задушени в масло и гъби; и полято с чилийско Каберене Совиньон, Santa Carolina 2016.No comments:

Post a Comment